Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-28 16:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/satt-journalister-som-byter-sida-i-karantan/

Insändare

Insändare. ”Sätt journalister som byter sida i karantän”

Sveriges Radios entré på Gärdet i Stockholm.
Sveriges Radios entré på Gärdet i Stockholm. Foto: Christine Olsson

INSÄNDARE. Medieföretag bör skriva in i journalisters kontrakt att det måste gå en tid efter anställningens slut innan de får uttala sig för andra verksamheter. Sätt journalister som byter sida i karantän, skriver Jens Fagerlund.

När en känd journalist lämnar sin yrkesbana och går till annan verksamhet väcker det ofta uppmärksamhet – särskilt om personen ifråga fortsätter att förekomma i medier.

Helena Stålnert, programledare och chef för SVT:s Aktuellt, lämnade efter 18 år public service 2005. Hon blev kommunikationsdirektör först på Saab och senare på SSAB. Kort tid efter att hon lämnat journalistjobbet förväntades vi tittare känna förtroende när hon gick i svaromål från andra sidan mikrofonen.

Tills nyligen har vi i SR Ekot hört Helena Boström Thomas som programledare. Hon har mångårig erfarenhet från TV4, SVT och SR. De senaste veckorna har hon plötsligt dykt upp själv i nyhetsrapporteringen – men nu som presstalesperson för Polismyndigheten.

Det blir en trovärdighetsfråga för företag, myndigheter och public service. Sådana anställningsbyten riskerar att medföra vänskapskorruption.

Om det inte redan har inträffat så kommer snart Helena Boström Thomas att få stå till svars inför gamla kollegor - kollegor som hon i många fall är mer än bara ytligt bekant med. Det finns helt enkelt anledning att tro att risken för att informationsutbytet skulle kunna bli något det inte borde få tillåtas att bli.

Med detta inget ont om Helena Boström Thomas som jag anser har varit en mycket bra nyhetsförmedlare.

Medieföretag i allmänhet och public service i synnerhet bör skriva in i sina avtal att vid anställningens avslut ska ett antal månaders karens iakttas innan den som lämnar får uttala sig för medier, åtminstone om det gäller som representant för en annan slags verksamhet.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt