Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-26 17:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/satt-stopp-for-utlandsk-gruvdrift-som-hotar-miljon/

INSÄNDARE

Insändare. ”Sätt stopp för utländsk gruvdrift som hotar miljön”

Gränna. I nuläget skulle gruvdriften hota 300 000–400 000 människors vattenförsörjning från sjön Vättern, menar insändarskribenten.
Gränna. I nuläget skulle gruvdriften hota 300 000–400 000 människors vattenförsörjning från sjön Vättern, menar insändarskribenten. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

INSÄNDARE. Man tar sig för pannan när näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson vill underlätta för att utländska gruv­företag att öppna gruvor.

Det måste vara en tankevurpa när en socialdemokratisk minister vill verka för att utländska gruvbolag ska få tillträde att påverka vår miljö för all framtid för kortsiktig ekonomisk vinning, skriver Willy Neumann.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Den nya näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson (S), tidigare LO-ordförande, hann knappt sätta sig på ministerstolen när det kom ett uttalande om att verka för nya gruvor i Sverige. Näringsministern klargjorde sitt stöd för olika gruvprojekt med att säga: ”Socialdemokraterna älskar gruvor!”

Man tar sig för pannan när den nytillträdde socialdemokratiska ministern nu vill underlätta för att utländska gruv­företag att öppna miljöfarliga gruvor dels i lappländska Kallak dels vid Norra Kärr i närheten av Gränna.

Projektet i Kallak drivs av brittiska gruvbolaget Beowulf Minings som har fått avslag av länsstyrelsen i Norrland på grund av det bland annat skadar samernas rennäring. Även FN:s Unesco har uttryckt stor oro för hotet mot världsarvet Laponia.

Länsstyrelsen i Jönköpings län avslagit det kanadensiska gruv­bolaget Leading Edge Materials planer att etablera en gruva vid Norra Kärr. I nuläget skulle det hota 300 000–400 000 människors vattenförsörjning från sjön Vättern.

Det måste vara en tankevurpa när en socialdemokratisk minister vill verka för att utländska gruvbolag ska få tillträde att påverka vår miljö för all framtid för kortsiktig ekonomisk vinning. Eller är det numera en regel att byta fot som tidigare socialdemokratiska ministrar gjort?

Det vittnar även om stor okunskap då berget vid Norra Kärr innehåller både uran, torium och bly som inte ska brytas loss. Dessutom kommer gruvan att göra ett stort ingrepp i naturen med ett dagbrott om 10 kvadratkilometer i diameter och ett djup om cirka 160 meter.

Gruvdriften skulle ske i ett böljande naturlandskap på bergets högsta punkt med avrinning till Nordens näst största vattentäkt. Utvinningen av dessa metaller kan inte vara genomtänkt då bergmassan vid bearbetning kommer bestå av 99 procent miljöfarligt avfall. Kan det vara så att EU nu gör anspråk på att vi som medlemsland ska förse EU med särartsmetall av geopolitiska skäl?

Nu gäller det för riksdagen att inse att om vi inte har dricksvatten, som är en bristvara i många länder, så har vi inget liv och därmed inget behov av särartsmetaller heller.

Det finns särartsmetaller att utvinna i LKAB:s slagghögar eller i äldre datorer och mobiltelefoner och därför behövs inte en enda ny gruva öppnas för ändamålet.

Jag hoppas att näringsminister Karl-Petter Torwaldsson hittar en ny förälskelse som inte skadar vår miljö för all framtid.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt