Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-26 10:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/satt-upp-kameror-och-bygg-glasvaggar-pa-aggfabriker/

Insändare

Insändare. ”Sätt upp kameror och bygg glasväggar på äggfabriker”

Foto: Mikael Wallerstedt/TT

INSÄNDARE. Om äggindustrin får glasväggar slutar förmodligen många att köpa ägg. Sätt upp kameror och bygg glasväggar på äggfabriker, skriver Martina Vedin och Linda Lindström i föreningen Total insyn.

Fågelinfluensa har brutit ut hos landets största äggfabrik och mer än en miljon ­hönor har dödats. Det beror på den miserabla livsmiljön.

I dag hålls cirka 10 miljoner ­hönor fångna inom den svenska äggindustrin. De har avlats fram för att lägga så många ägg som möjligt, runt 300 ägg per år. En vild höna lägger ungefär 15 ägg per år.

Den extrema aveln orsakar oerhört mycket lidande och tidig död. Många drabbas av äggledarinflammation och benskörhet.

Ungefär en halv miljon hönor i Sverige lever hela sina liv i små burar med gallergolv och får aldrig vistas ute. Burarna kan ha upp till 16 hönor och är så trånga att fåglarna inte ens kan sträcka ut sina vingar.

Ytan per höna är mindre än ett A4-ark. ”Frigående” hönor går i stora hangarer, men trängs med tiotusentals andra hönor, vilket är mycket stressande för dem.

När hönan är 1,5 år minskar äggproduktionen och därmed lönsamheten. Hon gasas därför ihjäl eller får halsen avskuren. I det fria kan hon leva upp till tio år.

Vi tror att om äggindustrin får glasväggar så slutar folk köpa ägg. Vi kräver därför total insyn med kamera­övervakade äggfabriker, nu!

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt