Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-18 09:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/se-upp-for-pobelmentalitet-i-vaccinationsdebatten/

INSÄNDARE

Insändare. ”Se upp för pöbelmentalitet i vaccinationsdebatten”

När Frankrikes president Emmanuel Macron nu plockar fram sin sten och säger att han vill jävlas med ovaccinerade människor, när han säger att han inte ser dem som medborgare, då har han passerat anständighetens gräns, anser insändarskribenten.
När Frankrikes president Emmanuel Macron nu plockar fram sin sten och säger att han vill jävlas med ovaccinerade människor, när han säger att han inte ser dem som medborgare, då har han passerat anständighetens gräns, anser insändarskribenten. Foto: Valery Hache/TT

INSÄNDARE. Det är mänskligt – om än osmakligt – att vilja hitta syndabockar bland dem som hyser en annan uppfattning än den egna. Det är en pöbelmentalitet som en stark ledare måste avstyra snarare än underblåsa, skriver Ruben Wiwe.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Att vara människa innebär många saker. Det innebär bland annat att inte alltid hysa samma uppfattningar och åsikter som andra människor. När det inträffar uppstår inte sällan debatt.

När denna debatt rör saker som är brännande och avgörande kan debatten bli hård, ilsken och upprörd, vilket är i sin ordning. Det är mänskligt att ha uppfattningar som man brinner för och vill försvara och det tar sig ofta uttryck i så kallade ”heta debatter” där meningsmotståndarna blir agiterade och känslosamma i sitt sätt att vara.

Men det finns en gräns. En debatt kan vara känslosam och het, men den måste föras i sakliga termer. Den måste så att säga vara gentlemannamässig. Osakliga argument är nämligen inga argument alls: de tillför ingenting till sakfrågan.

Den kanske mest berömda formuleringen av den insikten gav filosofen Johann Gottlieb Fichte som lär ska ha sagt: ”En sten, mina herrar, är inget argument”, när studenter kastade sten mot hans fönster.

Vår tids stora debattämne är vaccinering. Jag ska inte diskutera argument för och emot vaccinering här, men det finns faktiskt sakliga argument för såväl för som mot vaccinering mot covid-19. Man behöver inte hålla med motparten men då måste man föra diskussionen sakligt, ty en sten är inget argument.

När Frankrikes president Emmanuel Macron nu plockar fram sin sten och säger att han vill jävlas med ovaccinerade människor, när han säger att han inte ser dem som medborgare, då har han passerat anständighetens gräns.

Detsamma gäller för Kanadas premiärminister Justin Trudeau som nyligen tog fram sin sten och sade att vaccinmotståndare ofta är kvinnohatande rasister som vi inte längre bör tolerera. Liknande tendenser kan ses också på andra håll, även i Sverige.

Sådana uttalanden är inga sakliga eller gentlemannamässiga argument i en debatt. De är fullt medvetna och otäcka försök att kringgå en saklig debatt och elda på den glöd som ofta förekommer i människor med en starkt uttalad uppfattning.

Det är nämligenmänskligt – om än osmakligt – att vilja hitta syndabockar bland dem som hyser en annan uppfattning än den egna, syndabockar som man kan lägga all skuld på och demonisera. Det är en pöbelmentalitet i människan, en pöbelmentalitet som en stark ledare måste avstyra snarare än underblåsa.

Macron och Trudeau, båda ledare för stora demokratier, begår alltså allvarliga moraliska fel när de uttrycker sig på detta sätt: det är ovärdigt, farligt och pöbelaktigt att uttala sig så.

Detta gäller inte bara för statsledare, det gäller oss alla, var och en. Vi vill alla kunna se oss i spegeln när denna pandemi är över, oavsett hållning i sakfrågan.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt