Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-19 22:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/ska-vi-soka-medlemskap-med-tanke-pa-irakkriget/

INSÄNDARE

Insändare. ”Ska vi söka medlemskap med tanke på Irakkriget?”

Amerikansk soldat vid brinnande oljefält i Irak 2003. Den USA-ledda invasionen stödd av många Natoländer visar att det finns anledning att ifrågasätta om Sverige ska vara med i Nato, anser insändarskribenten.
Amerikansk soldat vid brinnande oljefält i Irak 2003. Den USA-ledda invasionen stödd av många Natoländer visar att det finns anledning att ifrågasätta om Sverige ska vara med i Nato, anser insändarskribenten. Foto: Erich Stering

INSÄNDARE. Den USA-ledda invasionen av Irak 2003, stödd av många Nato-allierade, har fått katastrofala följder. Ska vi söka medlemskap med tanke på Irakkriget? frågar sig Hakon Malmborg.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Nu har det gått 19 år sedan USA med allierade, många av dem Natoländer, invaderade och ockuperade Irak. Detta anfallskrig fullständigt raserade landets infrastruktur, vatten- och elförsörjning, industrier och kommunikationer.

Kriget krävde mer än en miljon människoliv och skadade eller fördrev flera miljoner människor.

Till följd av kriget råder ännu i dag svår brist på rent vatten och landet har drabbats hårt av klimat- och miljöförsämringar.

Fortfarande har USA omkring 2 500 soldater i Irak, vartill kommer många kontraktsanställda och koalitionssoldater samt Nato-missionen, som nu ska utökas från 500 till 4 000 personer. Min fråga är: Ska Sverige verk­ligen söka medlemskap i Nato?

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt