Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-29 07:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/skydda-det-lilla-kulturarv-som-finns-kvar-i-gamla-stan/

INSÄNDARE

Insändare. ”Skydda det lilla kulturarv som finns kvar i Gamla stan”

”Jag känner förtvivlan när jag går genom Gamla stan och ser hur mycket som på senare tid förstörts”, skriver insändarskribenten.
Foto: Alexander Mahmoud

INSÄNDARE. Butiker i Gamla stan tvingas slå igen och gatubilden förändras när gamla vackra skyltar slits bort från fasaderna. Skydda det lilla kulturarv som finns kvar i Gamla stan, skriver Henrik Scheutz, nätverket ”Kulturarvet – ej till salu!”.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Det borde vara angenämt att promenera i Gamla stan, men jag känner förtvivlan när jag går på Stora Nygatan och Västerlånggatan och ser hur mycket som på senare tid förstörts. Gång på gång upptäcker jag nya verksamheter.

Gammal inredning har rivits ut för att ersättas av modern som brutalt bryter av. Det pågår en rovdrift av skrupellösa fastighetsägare som vill bli av med äldre butiker.

För drygt ett år sedan slog Stockholms äldsta butik igen, den klassiska Gustaf Mellbin på Västerlånggatan 47, där damunderkläder sålts ända sedan 1867. Ägaren överraskades två år tidigare av att en ny fastighetsägare skickade en springpojke med uppsägning. Hon försökte förgäves få kontakt med värden. Kontakter sköttes via en advokatbyrå som på olika sätt försökte bli av med henne.

År 2015 slog den äldsta kapp­butiken på nr 53 igen efter 145 år. Den startades 1870 av Emil Guiron från Frankrike. Efter hans död drevs den av änkan, därav namnet ”Emil Guirons Enka” på den vackra skylten. Nu har den sista kappbutiken tvingats att slå igen, Åströms på nummer 40. På 50-talet fanns det över 20 kappbutiker på denna gata, som då kallades ”kappgatan”.

Det är förfärligt att se hur de gamla vackra skyltarna slitits bort från fasaderna, som så länge varit en viktig del av gatan. En del av kulturarvet har på kort tid förstörts. Hur kan personer som saknar respekt för vår historia få förstöra på detta vis? Hur kan det vara så att inte ens Gamla stan är skyddad?

Västerlånggatan, med anor från 1400-talet, präglas numera av smaklösa souvenirbutiker och annat som förstör gatans historiska prägel. Det värsta är växlings­kontor som på senare tid dykt upp, liksom hamburgerkedjan Burger King som nyligen öppnade vid Järntorget.

Bevarandet av Gamla stan är en riksangelägenhet. Det lilla som återstår av kulturarvet måste skyddas!

Så skriver du på insändare och svar

Fler insändare: dn.se/insandare