Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-26 11:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/sla-vakt-om-den-fria-skolluchen-under-pandemin/

Insändare

Insändare. ”Slå vakt om den fria skollunchen under pandemin”

Foto: Anders Malmberg

INSÄNDARE. Pengar som är öronmärkta för skolmat till gymnasieelever riskerar att hamna i fickorna på friskoleföretagens ägare. Slå vakt om den fria skollunchen under pandemin, skriver gymnasieeleven Mattei Marina.

Coronapandemin har inneburit enorma påfrestningar på samhället och dess mest grundläggande funktioner som skola, vård och omsorg. För vissa skolors del har distansundervisningen inneburit att elever blivit utan sin lunch.

Sverige är på många sätt ett praktexempel i välfärd. Att skolan och mycket annat är fritt är något som de flesta uppskattar.

Vi ska vara stolta över att alla skolor och de flesta gymnasier erbjuder fri lunch till sina elever. Det minskar både föräldrarnas stress att tillreda matlåda varje vardag och minskar klassklyftor eftersom det minskar fattiga barnfamiljers utgifter.

Den fria skollunchen ska man dock inte ta för given. I de flesta av världens länder existerar inte denna lyx — att skattepengar går till barnens lunch.

Under pandemin har detta dock ändrats. Inriktade skattepengar för mat går inte alltid längre till just mat eftersom många skolor bedriver distansundervisning. Vissa huvudmän har visserligen beslutat att erbjuda hämtmat, men i skollagen finns ingen skyldighet för huvudmän att erbjuda mat till gymnasieelever.

Det finns dock en möjlighet för huvudmän att få bidrag för maten, vilket de flesta söker. Samma sak gäller för kommunala skolor som för friskolor.

Frågan som då uppstår är: Vad händer med skattepengarna? Om en skola inte längre erbjuder mat, går då pengarna till eleverna eller till ägarna eller stiftelsen (om det är en friskola)?

Samtidigt finns det inget som tvingar skolan att använda matbidraget till just mat. I sådana fall kan friskolornas ägare ta ut detta som vinst.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt