Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-25 04:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/sluta-ursakta-man-som-koper-sex/

Insändare

Insändare. ”Sluta ursäkta män som köper sex”

INSÄNDARE. Straffen för sexköp måste skärpas och kvinnor som utsätts för brott måste få rejäla skadestånd. Sluta ursäkta män som köper utsatta kvinnors kroppar, skriver feministen Kukkamariia Valtola Sjöberg.

Medier rapporterar att den nu sparkade tv-programledaren Paolo Roberto blivit påkommen med att köpa sex av en kvinna som kommer från ett av Europas fattigaste länder. Han är inte ensam om att köpa sex.

Dag efter dag, natt efter natt, beger sig män ut på jakt efter en kvinna att köpa. De bryr sig inte om vem hon är, hur hon mår eller vad hans sexköp gör med henne.

Många kvinnor som säljer sex är utsatta för människohandel. Ingen kan bry sig mindre om det än en man som köper sex. Han har ingen empati för varför hon behöver ligga där medan han tömmer sig i hennes kropp.

Att hon troligtvis är tvingad eller driven av extrem fattigdom till att sälja sin egen kropp är ingenting som dessa män reflekterar över. Tyvärr verkar dock Paolo Robertos reaktion på att bli ertappad med sexköp vara symptomatiskt för de män som grips.

Simon Häggström, polis specialiserad på prostitution och människohandel för sexuella ändamål, skriver ofta på sociala medier om männens reaktion på att bli gripna. Männen har en en enorm ångest över att … bli ertappade. Dessa män tycker synd om sig själva, sätter sig själva i händelsernas centrum utan någon som helst empati för de kvinnor som de utsätter.

TV4 ger snabbt Paolo Roberto tid att fläka ut sig om sitt mående och hur han ser på sitt eget sexköp. Samtidigt som han gör det kan jag undra hur kvinnor som sexköpande män utsätter för dessa vidriga brott kommer till tals.

Sexköp är fortfarande något som av vissa ses som ”kittlande” och spännande. Många har svårt att ta till sig hur verkligheten för de kvinnor som utsätts egentligen ser ut.

Enligt det operativa nätverket Nationellt metodstödsteam mot prostitution och människohandel som leds av Jämställdhetsmyndigheten är de vanligaste ursprungsländerna för kvinnor i prostitution Rumänien, Bulgarien och Nigeria. Kvinnor som kommer från extremt fattiga förhållanden utsätts av män för vidrigheter vi knappt kan föreställa oss.

I det patriarkat vi lever i är det extra tydligt vilken fruktansvärd sits kvinnor i världen lever i. Vi tvingas ibland till livsval som ingen människa skulle behöva göra, eller blir utsatta för fruktansvärda brott av män utan samveten.

Den förändring jag vill se är att vi slutar ursäkta män som köper utsatta kvinnors kroppar och ser till att kvinnor ses som fullvärdiga människor med rättigheter och schysta möjligheter till försörjning.

Straffen för sexköp måste förändras så att den som köper sex får ett kännbart straff. Lagen behöver också ses över så kvinnor som utsatts för brott får rejäla skadestånd och möjlighet att bygga ett nytt liv.