Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 03:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/smittskyddad-taxi-kan-hjalpa-riskgrupper/

Insändare

Insändare. ”Smittskyddad taxi kan hjälpa riskgrupper”

Väntande taxibilar i Göteborg.
Väntande taxibilar i Göteborg. Foto: Magnus Hallgren

INSÄNDARE. Skapa en offentligt finansierad smittskyddad taxitjänst med färdtjänsten som förebild. Smittskyddade taxibilar kan bryta riskgruppers isolering under coronapandemin, skriver Jan Norman.

Många som ingår i riskgruppen för covid-19 och lever i karantän upplever en starkt ökad isolering om de saknar körkort. De kan inte använda kommunikationsmedel som buss, tåg eller taxi på grund av smittrisken.

En lösning vore att skapa en offentligt finansierad smittskyddad taxitjänst med färdtjänst som förebild. Rutinerna för en smittskyddad taxi kan utformas i samråd med ambulansverksamhetens smittskydd.

Förarsäte och främre passagerarsäte kan avskiljas från baksätet med en genomskinlig vägg. Baksätet kan täckas med en plastfilm som rullas ut över baksätet och byts ut inför varje körning. Övriga ytor kan torkas av.

Som betalning kan Swish användas så att smittorisken med onödig kontakt mellan taxiförare och passagerare undviks. Samtidigt skyddas föraren genom att det främre passagerarsätet inte ska få användas.

Att personer i riskgrupper får möjlighet att bryta sin isolering vore en viktig och rättvis reform. Taxiförare får dessutom ökat skydd mot smitta och fler körningar.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt