Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-20 06:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/snabbare-utbyggnad-av-vindkraften-kravs-i-sverige/

Insändare

Insändare. ”Snabbare utbyggnad av vindkraften krävs i Sverige”

Jädraås vindkraftspark i Ockelbo kommun.
Jädraås vindkraftspark i Ockelbo kommun. Foto: Magnus Hallgren

INSÄNDARE. En tredjedel av åtgärderna saknas fortfarande för att Sverige ska klara målen för klimatet till år 2045. En snabbare utbyggnad av vindkraften krävs för att nå det svenska klimatmålet, skriver Per-Olof Järvegren.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Ska Sverige nå Parisavtalets mål på nära noll utsläpp 2045 måste minskningarna skyndas på. I regeringens klimatplan finns åtgärder motsvarande en minskning av utsläppen av växthusgaser med en tredjedel av vad som behövs.

För ytterligare en tredjedel pågår det utredningar om åtgärder. Och för en tredjedel saknas konkret arbete.

Naturvårdsverket varnar för att utsläppsminskningarna går för sakta. Parisavtalet förpliktigar regeringen att göra mer och ta ledarrollen. Det är hög tid att konstruktivt fylla klimatplanen med åtgärder som ger nollutsläpp senast 2045.

Oppositionen måste sluta bromsa eller föreslå åtgärder i någon annan del av världen. Alla åtgärder behövs, men Sverige måste göra sin läxa enligt Parisavtalet. Alla vuxna är välkomna i klimatarbetet.

Klimatomställningen innebär att Sverige behöver fördubbla elproduktionen med främst vindkraft och kraftigt öka kapaciteten för att överföra el mellan olika landsdelar.

Det är akut att få till stånd för sådana klimatåtgärder. Då är det inte rimligt att ett tillståndsärende ska ta 5–10 år.

Utbyggnaden av spår för fler och snabbare tåg är ett annat projekt som bedrivs i snigelfart. Behovet av snabbare persontåg och utökad kapacitet för godståg är uppenbart.

Klimatkrisen är akut. Är det för mycket begärt att politikerna samlar sig till ett gemensamt klimatgrepp?

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt