Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-26 23:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/snabbutbilda-fler-i-hur-man-ger-vaccinationssprutor/

Insändare

Insändare. ”Snabbutbilda fler i hur man ger vaccinationssprutor”

Vårdpersonal vaccineras med covid-19-vaccin Pfizer Biontech från på Skånes universitetssjukhus i Malmö i tisdags.
Vårdpersonal vaccineras med covid-19-vaccin Pfizer Biontech från på Skånes universitetssjukhus i Malmö i tisdags. Foto: Johan Nilsson/TT

INSÄNDARE. Utred möjligheten att under coronapandemin låta operera bland annat cancerpatienter i våra nordiska grannländer. Och snabbutbilda fler i hur man ger vaccinationssprutor, skriver läkaren Gunnar Bergquist.

Två saker som nu borde prioriteras i sjukvården:

1. Snabbutbilda folk utan vårderfarenhet, men med sunt förnuft, i att vaccinera. Det går att lära sig allt som behövs på 30 minuter: sprita, låt torka, stick i muskeln en tredjedel nedanför axeln mot armbågen. Två patienter parallellt per vaccinatör ger högsta fart på processen, Sjuksköterska/läkare i beredskap för allergiska reaktioner.

2. Utred möjligheten att låta operera bland annat cancerpatienter i våra nordiska grannländer. Som det nu är får patienter med tarm- eller prostatacancer sin operation uppskjuten. Norska går att förstå, i Åbo talar de svenska, och danskar är begripliga när de vill.

Full fart med detta, tack! Undvik mer av svenska sjukan att ständigt vara alltför sen på bollen.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt