Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-22 03:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/socialdemokraterna-maste-sluta-hyckla-och-saga-ja-till-nato/

INSÄNDARE

Insändare. ”Socialdemokraterna måste sluta hyckla och säga ja till Nato”

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) anländer till ett möte i riksdagens försvarsutskott den 22 april. Nu måste det bli ett slut på Socialdemokraternas hyckleri i Natofrågan, anser insändarskribenten.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) anländer till ett möte i riksdagens försvarsutskott den 22 april. Nu måste det bli ett slut på Socialdemokraternas hyckleri i Natofrågan, anser insändarskribenten. Foto: Jonas Ekströmer/TT

INSÄNDARE. Vi måste tänka på våra närmaste grannländers säkerhet och lämna alliansfriheten bakom oss. Socialdemokraterna måste sluta hyckla och säga ja till Nato, skriver Lars Jacobsson.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

För mig som gammal folkpartist är Natofrågan enkel. Jag har så länge jag minns tyckt att Sverige borde vara med i Nato.

Ett viktigt skäl är att den svenska ”neutraliteten” varit en skam. Hur har vi kunnat vara ”neutrala” i förhållande till Sovjet och nu Ryssland med tanke på dess agerande mot sina grannar? Och den heliga ”alliansfriheten” som ”tjänat oss väl” – vad är det annat än hyckleri när vi spelat under täcket med Nato och USA under många år?

Talet om Sverige som en moralisk stormakt som kunnat arbeta för världsfreden och mot kärnvapen i kraft av sin neutralitet och alliansfrihet är en myt odlad framför allt av nostalgiska socialdemokrater. Säg de insatser/medlingsförsök av svensk diplomati under årens lopp som fått någon avgörande betydelse?

Natomotståndarna brukar tala om Olof Palmes insatser som fredsduva och insatser av enskilda svenskar som Dag Hammarskjöld, Raoul Wallenberg och för all del Karl XIV Johan, Per Albin Hansson och Carl Bildt. Men inget av detta har med den nutida svenska alliansfriheten att göra. Norge har åstadkommit minst lika viktiga fredsbevarande insatser, trots sitt Natomedlemsskap.

Ett andra och lika viktigt skäl är solidaritet med Finland och alla forna grannar till Sovjet som nu är Natomedlemmar som Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Rumänien och Bulgarien.

Den egna säkerheten som nu hela tiden anges som huvudskälet är faktiskt inte huvudsaken. Risken att Ryssland ensidigt anfaller Sverige är minimal. Anfalls vi, anfalls med största sannolikhet även Baltikum och kanske Finland och då är Nato indraget.

Att skurkstaten Schweiz inte är Natomedlem är inget skäl – schweizarna har levt högt på att gömma alla världens diktatorers stulna skatter. Neutraliteten har verkligen tjänat dem väl! Irland ligger skyddat bakom Storbritannien och har aldrig varit hotat.

Kärnvapenfrågan tas hela tiden också upp som en viktig fråga av Natomotståndarna. Kärnvapen innehas av fler länder utanför Nato (minst fem länder) än inom Nato (tre länder). Sveriges bidrag till kärnvapennedrustningen på grund av vår alliansfrihet, har någon sett något resultat av det?

Den svenska (socialdemokratiska) hållningen till Nato har hela tiden präglats av hyckleri och myten om den svenska alliansfrihetens geopolitiska avspänningseffekter. Att nu säga att det går för fort vad gäller ett beslut om Natomedlemskap är bara ett exempel på det svenska (socialdemokratiska) vankelmodet i att vara solidarisk med de som är mest utsatta, i detta fall Estland, Lettland, Litauen och Finland, våra närmaste grannar.

Ett annat plågsamt aktuellt exempel är det långsamma och lättviktiga vapenstödet till Ukraina. Det är inte en dag för snabbt att gå med om Finland nu vill. Och säg inte att frågan inte varit tillräckligt utredd!

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt