Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-21 06:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/socialliberala-varderingar-finns-i-manga-andra-partier/

Insändare

Insändare. ”Socialliberala värderingar finns i många andra partier”

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni intervjuas efter ett möte om coronarestriktionerna i fjol.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni intervjuas efter ett möte om coronarestriktionerna i fjol. Foto: Paul Hansen

INSÄNDARE. Beslutet i Liberalernas parti­råd att ge grönt ljus för att ta stöd av Sverigedemokraterna visar hur lite av socialliberala grund­värderingar som finns kvar. Men socialliberala värderingar finns i många andra partier, skriver Jan Tage Danielsson.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Billy ­Höglund (Noterat i DN den 29 mars) frågar sig vilka alternativ socialliberaler nu har. ­Successivt har Folkpartiet/­Liberalerna skrämt bort traditionella socialliberala väljare.

Men Barbro Westerholm jobbade vidare med humanistiska frågor. Jan Björklund tog initiativ för en ­skolpolitik och gav partiet plats i debatten. Liberalerna syntes och hade en ännu en socialliberal profil.

Demonisering och inpräntandet av hat och skepsis mot vänstern har varit stark hos alla borgerliga partier, allra helst under allians­tiden när nyliberalism och samsyn med Moderaterna prioriterades före särskiljande hjärtefrågor.

Liberalerna ligger för nära fyraprocentsspärren för att våga ta en riktig, ­intern debatt och riskera att mista de sista socialliberalerna och därmed ramla ur riksdagen. Parti­rådets beslut att ge grönt ljus för samarbete med Sverigedemokraterna blev visar hur lite av de socialliberala grund­värderingar som finns kvar.

Socialliberala värderingar hittar man i dag hos Miljöpartiet, Social­demokraterna, Centerpartiet, Feministiskt initiativ och Vänsterpartiet. Det beror på att gökungen marknads- och nyliberalism vuxit hos Folkpartiet/Liberalerna sedan 80-talet och knuffat ut socialliberala värderingar.

Det gäller även i Centerpartiet, där nyliberalismen tyvärr nu verkar styra. Men Annie Lööf vill nog locka de missnöjda L-liberaler som känner sig hemlösa. Gökungen har blivit ensam i boet.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt