Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-29 04:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/stall-vardagsknarkaren-till-svars/

INSÄNDARE

Insändare. ”Ställ vardagsknarkaren till svars”

Du som drar en lina på fredagskvällen för att det är så skönt, träd gärna fram och berätta hur du ser på ditt ansvar, uppmanar insändarskribenten.
Du som drar en lina på fredagskvällen för att det är så skönt, träd gärna fram och berätta hur du ser på ditt ansvar, uppmanar insändarskribenten. Foto: Claudio Bresciani/TT

INSÄNDARE. Mätningar av kokainrester i avloppsvatten har visat att kokainbruket är utbrett i alla stadsdelar och samhällsklasser. Det är en gåta att vardagsknarkarna inte ställs till svars för sin delaktighet i de unga kriminellas död, skriver Gunnar Brigegård.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Det är med stigande förvåning och olust som jag följer medie­rapporteringen och den politiska diskussionen om den hemska upptrappningen av dödligt våld i de kriminella gäng där striderna framför allt gäller narkotika­handeln. Jag är förvånad över att de som göder de kriminella gängen helt slipper undan i debatten.

Högerpolitiker skriker efter hårdare tag, vänsterpolitiker går motvilligt med på detta och föreslår program för att förhindra att ungdomar att lockas av de äldre kriminellas guldklockor och status.

Högerpolitikerna vill ha längre fängelsestraff, tidigare fängelsestraff, visitationszoner där vem som helst kan kroppsvisiteras utan särskild misstanke. Allt detta står i strid med kriminologisk forskning som visar att längre fängelsestraff inte hjälper och att visitations­zoner är direkt kontraproduktiva eftersom de skapar svåra motsättningar och polishat.

Knarkmarknaden består liksom andra marknader huvudsakligen av två parter, köpare och säljare. Köparnas efterfrågan skapar säljarkåren.

Det finns stora och snabba pengar att tjäna på att sälja knark för att det finns en stor marknad. Varför gäller diskussionen och alla förslagen om åtgärder, kampanjer och insatser bara knarkförsäljarna?

Varför föreslår inga politiker kampanjer för att minska efterfrågan? Varför gäller den moraliska harmen bara de kriminella som skadar varandra men inte de som skapar marknaden? Var finns de vassa reportagen med intervjuer av vardagsknarkare om hur de ser på sitt ansvar för att göda de kriminella gängen som levererar deras fredagskokain och de föräldrar som snortar trots det finns småbarn i huset?

Man vet från mätningar av kokainrester i avloppsvatten i storstäderna att kokainbruket är utbrett i alla stadsdelar och samhällsklasser. Det är inte de svåra missbrukarna som redan är vårdbehövande i medicinsk mening som står för den största efterfrågan, om jag förstått saken rätt, utan alla de som knarkar ”för nöjes skull”.

Men nog vore det väl konstruktivt med undersökningar av knarkbruket till exempel genom analys av avloppsvatten, så att riktade insatser kunde genomföras i stadsdelar med stort narkotikabruk? En antiknarkkampanj i Lidingö vore kanske mer effektivt än en visitationszon i Rinkeby.

Finns det inte forsknings­resultat som belyser situationen närmare eller får den forskningen inte plats i medierapporteringen? Det är en gåta att ingen har några insatser att föreslå för att minska efterfrågan och att vardagsknarkarna inte ställs till svars för sin delaktighet i de unga kriminellas död och i kriminaliseringen av allt yngre personer i gängen.

Är vardagsknarkandetalltför nära den egna kulturkretsen för att de som har makt ska vilja resa frågorna? Du som drar en lina på fredagskvällen för att det är så skönt, träd gärna fram och berätta hur du ser på ditt ansvar.

Politiker, kulturdebattörer och andra med makt, berätta för oss hur ni ser på skapandet av knarkmarknaden och vad som kan göras för att minska behovet av kriminella gäng som langar.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt