Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-25 18:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/stang-grans-mot-danmark-efter-minkutbrott/

Insändare

Insändare. ”Stäng gräns mot Danmark efter minkutbrott”

Massgravar med minkar, som kan vara smittade med en muterad form av coronaviruset, fylldes i måndags utanför den danska staden Holstebro.
Massgravar med minkar, som kan vara smittade med en muterad form av coronaviruset, fylldes i måndags utanför den danska staden Holstebro. Foto: Morten Stricker/AFP

INSÄNDARE. Det finns en risk att den nya mutation av coronaviruset som upptäckts på danska minfarmar kan spridas. Därför bör Sverige stänga gränsen mot Danmark, skriver Ismar Didić som bor i Malmö.

I slutet av oktober stängde Danmark gränsen mot Sverige av oro för den ökade smittspridningen av coronaviruset. Det är den andra gången som den danska gränsen stängts i år sedan beslutet att öppna för svenska besökare i juli.

Danmark kämpar med en ny och muterad våg av det härjande coronaviruset bland minkar. Med tanke på att ett nytt vaccin verkar ha framställts som skyddar relativt väl mot viruset – och fler vacciner verkar vara på väg – skulle det vara tragiskt om en ny och muterad våg av smittan lyckas bryta sig loss från Danmark och rubba denna framgång.

För att se till att detta inte sker, finns det något som även Sverige kan bidra med - stänga gränsen mot Danmark. Då detta må låta som en drastisk metod skulle den med all förmodan inte ses som det av våra grannar i sydväst.

Danmarks regering valde trots allt samma metod tidigare, trots att danska resenärer samtidigt tilläts att korsa gränsen över Öresund till Sverige. Den svenska utrikesministern Ann Linde (S) påpekade att detta skulle kunna påverka relationen mellan Danmark och Sverige.

Visserligen kan den det, men till skillnad från tidigare i år riskerar nu Sverige att bli drabbat ännu hårdare av denna nya variant av coronaviruset. Våra restriktioner är ju trots allt relativt ”slappare” än Danmarks, samt att dödssiffran och antalet smittade är högst av de nordiska länderna.

Man kan hålla med Ann Linde om att Danmarks gränsstängning mot Sverige kan tyckas vara tuff, men sanningen är att Danmark har lika lite rätt att förbjuda sina medborgare från att resa till ett annat land som vi har. Därför är det viktigt att visa solidaritet och omtanke i denna tuffa situation.

Som grannland har vi möjligheten att göra detta genom att stänga vår gräns, låta Danmark isolera problemet och lösa det. Det kan fortfarande finnas en risk att den nya mutationen kan spridas vidare, men risken blir avsevärt mindre om man gör något i stället för ingenting.

I nuläget är det viktigt att komma ihåg vad som sades under början på detta tuffa år när pandemin härjade som starkast – att vi är ensamma tillsammans. Likt vår sociala distans på jobbet eller med nära och kära är det viktigt att hålla ut och inte ge upp med den långa kamp som vi har utfärdat så här långt.

Och med tanke på den goda nyheten kring vaccinernas utveckling ser det ut som att vi närmar oss ljuset i slutet på denna långa tunnel. Om vi har hållit ut så här långt kan vi hålla ut lite till.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt