Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-21 07:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/stang-ute-jagare-fran-viltforvaltningsdelegationer/

Insändare

Insändare. ”Stäng ute jägare från viltförvaltningsdelegationer”

Årets licensjakt på lodjur innebär att 83 djur får fällas i landet mellan den 1 mars och 15 april.
Årets licensjakt på lodjur innebär att 83 djur får fällas i landet mellan den 1 mars och 15 april. Foto: Heiko Junge/NTB

INSÄNDARE. De som är jägare på fritiden måste anses ha ett egenintresse som innebär jäv i jaktfrågor. Stäng ute jägare från länsstyrelsernas viltförvaltningsdelegationer, skriver Britt Lundkvist.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Viltförvaltningsdelegationen, som är ett organ inom landets länsstyrelser, består av 15 personer: 14 ledamöter och en ordförande. I åtminstone en som jag känner till är hälften av ledamöterna själva jägare på fritiden.

För att jäv ska föreligga krävs att situationen är sådan att det kan misstänkas att det finns ett egenintresse. De som är jägare på fritiden måste anses ha ett sådant egenintresse.

Licensjakt får ej ske på ett rödlistat djur, enligt EU:s habitatdirektiv. Sverige bryter med licensjakten på lodjur mot detta direktiv. Europadomstolen har nyligen meddelat att ”Sverige brustit i artbevarande.”

Jäv är straffbart. Förekommande jäv i viltförvaltningsdelegationer måste belysas, nu!

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt