Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-13 10:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/stark-aldres-inflytande-over-omsorgen/

Insändare

Insändare. Svar: ”Stärk äldres inflytande över omsorgen”

Äldreboende i Västerås.
Äldreboende i Västerås. Foto: Adam Daver

SVAR PÅ INSÄNDARE. Fler medarbetare med yrkeskompetens och goda arbetsförhållanden är avgörande i äldreomsorgen. Geriatriken och de äldres inflytande behöver också stärkas, skriver Gert Alaby, tidigare samordnare för äldrefrågor på Socialstyrelsen. 

Professorerna Anders Wimo, Bengt Winblad och Ulrika Winblad redovisar i ett svar (15 juni) i en debatt om ädelreformen och covid-19 hur äldreomsorgen bör reformeras. Jag håller i allt väsentligt med om deras förslag, men vill lägga till följande tio förslag:

1. Geriatrik som kunskapsområde (läran om åldrandets sjukdomar) måste stärkas. Regionerna har inte gjort tillräckligt. Staten måste styra så att fler läkare i sin specialistutbildning lär mer om geriatrik.

2. Den verksamhetsnära forskningen om vård och omsorg om äldre måste utvecklas. Det krävs för att personalen ska kunna arbeta kunskapsbaserat. Forskningsråden har ett stort ansvar för detta.

3. Äldre personer behöver bättre stöd för att hävda sina intressen, särskilt de som är demenssjuka. Systemet med god man/förvaltare räcker inte. Med erfarenheter från psykiatrin borde ett nytt, offentligt finansierat, stöd utvecklas. 

4. Arbetsvillkor och arbetsförhållanden för personalen måste bli bättre: visstidsanställningar minska, delade turer bort och andelen timanställda minskas kraftigt. Krav på yrkesutbildning måste ställas för all personal. Trots decenniers löften från huvudmännen har inte detta uppnåtts. Staten måste skärpa trycket. 

5. Undersköterska bör bli ett legitimationsyrke. Yrket ska bygga på medicinsk, social och pedagogisk kompetens. Det räcker inte med skyddad yrkestitel på medicinska grunder, som nu övervägs av regeringen. 

6. Kvalificeringen (utbildning och erfarenhet) för att bli undersköterska bör göras attraktiv för alla, särskilt för personer med livserfarenhet. Begränsa individens egna kostnader, skapa god geografisk tillgänglighet och saklig information. 

7. Regionernas ansvar för god läkarvård till äldre personer som får äldreomsorg behöver skärpas, i lag. 

8. Regioners och kommuners uppföljning och utvärdering av vården och omsorgen om äldre måste bli skarpare, liksom statens tillsyn. 

9. Äldre personer som har omfattande behov av hjälp, behöver ges specifika rättigheter i socialtjänstlagen. Nu är kommunernas skyldigheter för vaga. 

10. Staten måste fortlöpande tillföra ytterligare resurser till kommuner och regioner, som åtminstone motsvarar ökningen av antalet personer i höga åldrar framöver. Utan resurser finns ingen kvalitet. Vården och omsorgen om äldre har alltför länge varit ett sparobjekt. Nu krävs investeringar för mänsklig värdighet för människor som närmar sig livet slut.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt