Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-20 01:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/stoppa-avrattningen-av-svensk-medborgare-i-iran/

INSÄNDARE

Insändare. ”Stoppa avrättningen av svensk medborgare i Iran”

Demonstration utanför Irans ambassad på Lidingö för den fängslade KI-forskaren Ahmedreza Djalali 2017. Den planerade avrättningen i Iran måste stoppas, kräver insändarskribenten.
Demonstration utanför Irans ambassad på Lidingö för den fängslade KI-forskaren Ahmedreza Djalali 2017. Den planerade avrättningen i Iran måste stoppas, kräver insändarskribenten. Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

INSÄNDARE. Regeringen, EU och FN måste kräva att dödsdomen av KI-forskaren Ahmadreza Djalali inte verkställs. Stoppa avrättningen av den svenska medborgaren i Iran, skriver Malin Lundkvist.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Förra veckan kom dråpslaget. Irans så kallade rättsväsende passade på när all internationell uppmärksamhet är riktad mot kriget i Ukraina och har nu bestämt avrättningsdag för den svenske medborgaren och svensk-iranske läkaren och forskaren i katastrofmedicin Ahmadreza Djalali till den 21 maj.

Djalali greps i Iran 2017 anklagad för spioneri, något han visserligen sägs ska ha erkänt. Men alla som har den minsta kännedom om det iranska rättsväsendet med dess förhörsmetoder och summariska rättegångar hyser välgrundade misstankar om att detta eventuella erkännande ska ha framtvingats under tortyr.

Ahmadreza Djalali har ägnat sitt liv åt att rädda liv. Det iranska rättsväsendet ägnar sig åt att ta livet av någon som alltså skulle kunna rädda många av sina medmänniskor.

Den svenska regeringen, EU och FN måste kräva av Iran kräva att man stoppar avrättningen. Dessutom måste kännbara sanktioner mot Iran i syfte att få honom frigiven genomföras omgående.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt