Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 05:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/stoppa-byggplaner-i-nacka-som-forstor-naturen/

Insändare

Insändare. ”Stoppa byggplaner i Nacka som förstör naturen”

Skurusundet i Nacka ligger öster om Stockholm.
Skurusundet i Nacka ligger öster om Stockholm. Foto: Anette Lindfors Persson/TT

INSÄNDARE. Stora naturvärden hotas om det borgerliga styret i Nacka viker ner sig för byggbolaget JM. Nu måste politikerna ta sitt ansvar och stoppa byggplanerna i Skuruparken, skriver Göran Folin.

Det vackra och i båtkretsar välkända Skurusundet i Nacka är sedan länge nästan helt bebyggt och därför svårt att ströva fritt utmed – utom i södra delen. Där har av ödets nyck och krassa omständigheter den vildvuxna och starkt kuperade Skuruparken kunnat leva vidare som ett blandskogsområde dominerat av flera hundra år gamla ekar och stora naturvärden även i övrigt.

Redan på 1700-talet lät dåvarande ägaren till Skuru gård den tidens främste landskapsarkitekt, Fredrik Magnus Piper, som också ligger bakom Hagaparken i Stockholm, dra upp riktlinjerna till en engelsk park, som till största delen bestod av nuvarande Skuruparken. Vitsen med den engelska parken, var att den till skillnad mot den mer strama franska i stort skulle låta naturen samspela med människan.

Eftersom den bara i liten utsträckning har varit lämpad för jordbruk har den genom århundradena fått vara kvar som vildpark även sedan den upptäckts av tältande storstadsbor, som efterhand kunnat ersätta tälten med små enkla sommarstugor. Trots strandskyddslagen har dessa efterhand fått en alltmer permanent karaktär.

För 20 år sedan köptes parken av byggbolaget JM, som snabbt var ute med braskande annonser om att här ska byggas tjusiga bostadsrätter med sjöutsikt. Om det var en chansning från deras sida att de skulle ges bygglov eller om de fått någon form av underhandslöfte om att kunna bygga lär vi väl aldrig få veta. Protester mot byggplanerna blev i alla fall tillräckligt starka för att kommunpolitikerna skulle säga nej.

Påhejade av en folklig opinion och miljöorganisationer beslöt kommunen för tio år sedan att låta parken bli ett naturreservat. Parken skulle då kunna bestå som strövområde och utvecklas enligt riktlinjer från 1700-talet.

Mot detta tog JM strid. Byggbolaget har med juridiska spetsfundigheter och upptrissat markvärde lyckats förhala frågan och nu av allt att döma segrat.

Tidigare i vår slog det ner som en bomb när den styrande alliansen i Nacka förklarade att den kastade in handduken. Det blir för dyrt och för juridiskt komplicerat att gå vidare med naturreservatet mot JM:s vilja, förklarade politikerna.

Måndagen den 18 maj ska kommunfullmäktige avgöra frågan. Några av partierna vill återremittera ärendet för att ge mer tid för en lösning som kan leda fram mot ett naturreservat.

Försök att ge JM annan mark att bygga på har tidigare misslyckats för att man inte kunnat enas om priset. En ömsesidig misstro har vuxit sig stark under åren, som gör att parterna sandlådeaktigt skyller på varandra.

Vill det sig illa kan det på måndag klubbas att ett enskilt företag i en viktig framtidsfråga tillåts besegra en enig politikerkår som representerar över 100 000 invånare i kommunen. I så fall innebär det något av ett prejudikat. Åtminstone kan man på Naturvårdsverket och Länsstyrelsen, som ansvarar för frågor om naturreservat, inte dra sig till minnes något liknande.

Det är svårt att hitta ett fall där allmänintresset så kapitalt har körts över av ett särintresse. Tryck nu för sjutton hakar på rätt knapp på i fullmäktige på måndag!