Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-07 16:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/stoppa-ett-nytt-folkmord-i-ukraina/

INSÄNDARE

Insändare. ”Stoppa ett nytt folkmord i Ukraina”

Demonstration utanför ryska ambassaden den 25 februari, dagen efter att Ryssland inledde sitt försök att invadera Ukraina. Den ryska krigföringen att slå ut el- och vattenförsörjningen hotar nu miljontals civila, varnar insändarskribenten.
Foto: Robin Bäckman

INSÄNDARE. Sverige borde erkänna folkmordet Holodomor under Stalintiden när miljontals ukrainare svältes ihjäl. Och nu måste ett nytt folkmord i Ukraina stoppas, skriver Anastasiia Galchenko.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Min mormor berättade många historier för mig om min gammelmorfars liv under den hemska Sovjettiden. Han är en Holodomor-överlevare. Holodomor är det ukrainska namnet på svältkatastrofen i Ukraina på 1930-talet som krävde miljontals liv.

Svälten var systematisk och skapad av det sovjetiska styret för att utrota allt det ukrainska och hindra motstånd mot regimen. Myndigheterna gick till varje gård och tog all skörd. Man riskerade avrättning om man samlade veteax på fälten.

Åren 1932–1933 dödades mellan 3 och 9 miljoner ukrainare. Den stora variationen i uppskattningen av antalet döda beror på att dödsfallen ofta doldes av myndigheter. I min gammelmorfars by dog var femte person av hunger. Hela familjer svalt ihjäl.

Gammelmorfars far fick jobbet att gräva gravar åt de som dog av hunger under vintern. Genom detta jobb kunde familjen överleva vintern. För varje grav fick fadern ett kilo vipphirs. De var tre familjer som delade på mjölk från en ko och vipphirs hela vintern.

Det fanns inte mat på bordet varje dag. Sådana historier och värre finns det miljontals av i Ukraina.

Den polske advokaten Raphael Lemkin som skrev artikeln ”Sovjetisk folkmord i Ukraina” beskrev hunger terrorn: ”Holodomor är ett klassiskt exempel på det sovjetiska folkmordet, det längsta och största experimentet av russifiering, mer exakt - utrotande av den ukrainska nationen ...”.

Nu, 90 år senare, bevittnar vi ytterligare ett folkmord i Ukraina. Ryssland beskjuter dagligen den viktiga elinfrastrukturen i landet för att lämna ukrainare i köld under vintern. Dagligen lämnas fler och fler människor utan tillgång till mat och utan värme.

Läget är så allvarligt att den ukrainska regeringen uppmanat människor att lämna landet under vintern. Den systematiska terrorn av civila i Ukraina är ett bevis på brott mot mänskligheten.

År 2006 erkände det ukrainska parlamentet Holodomor som folkmord och flera andra länder gjorde detsamma. Sverige har däremot än i dag inte erkänt Holodomor som ett folkmord mot ukrainare. Nyligen har flertal organisationer lämnat in en vädjan till Sveriges riksdag och regering om att erkänna Holodomor som folkmord. Jag vädjar nu till hela den svenska befolkningen att hjälpa oss att få Sverige att göra detta erkännande.

Lördagen den 26 november är en dag för att hedra och minnas alla Holodomors offer. Då anordnas manifestationen #WeRememberTerrorFamine i Stockholm , där vi alla samlas för att minnas det fruktansvärda som har hänt och för att vädja till myndigheterna att stoppa dagens terror i Ukraina.

Manifestationen med tända ljus för att hedra offren hålls på Medborgarplatsen i Stockholm den 26 november klockan 15.00.

Så svarar du på insändare och kommenterar

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt