Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 02:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/stoppa-eus-lag-som-kraver-elva-timmars-dygnsvila/

INSÄNDARE

Insändare. ”Stoppa EU:s lag som kräver elva timmars dygnsvila”

INSÄNDARE. EU-lagen om att man måste ha elva timmars dygnsvila i sträck resulterar i stora förändringar för oss personliga assistenter. Det påverkar även våra brukare negativt eftersom det blir oroligt med fler personalbyten än nödvändigt, skriver Bitten Svensson, verksam inom Karlskrona kommun.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Vi är en grupp personliga assistenter i Karlskrona som har startat en namninsamling för att stoppa EU:s nya lag som träder i kraft i oktober. Lagen syftar till att man måste ha elva timmars dygnsvila i sträck, vilket innebär att dygnspassen kommer försvinna.

Detta resulterar i stora förändringar i verksamheter som ambulans, räddningstjänst och, som i vårt fall, inom lagen om stöd och service till funktionshindrade, LSS. För vår del kommer det påverka våra brukare negativt eftersom det blir oroligt med fler personalbyten än nödvändigt.

Även arbetsgivare kan påverkas eftersom dygnspass är mer attraktiva för nya arbetstagare och att många som i dagsläget jobbar dygnspass är nöjda med sina scheman. En ändring i lagen skulle göra att många arbetstagare blir missnöjda.

Så skriver du på insändare och svar

Fler insändare: dn.se/insandare