Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-04 23:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/stoppa-utbyggnaden-av-preem-i-lysekil/

Insändare

Insändare. ”Stoppa utbyggnaden av Preem i Lysekil”

Preemraff i Lysekil har fått klartecken att bygga ut av Mark- och miljööverdomstolen. Men slutgiltigt avgörs frågan av regeringen.
Preemraff i Lysekil har fått klartecken att bygga ut av Mark- och miljööverdomstolen. Men slutgiltigt avgörs frågan av regeringen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

INSÄNDARE. Vi står inför en ännu större kris än coronaviruset: klimatkrisen. Därför måste regeringen stoppa utbyggnaden av drivmedelstillverkaren Preems raffinaderi i Lysekil, skriver Truls Schager Wrisemo.

Coronapandemin har skapat kaos i världen och gett ett smakprov på den framtid som världen går till mötes i och med klimatkrisen som är lika aktuell som alltid.

I Sverige finns det en populär tanke om att vi svenskar inte kan göra mycket för att rädda klimatet. Den tanken används ofta som ursäkt för idkandet av en alltjämt klimatnegativ livsstil, något som skulle kunna ses som ett passivt motstånd till klimatpositiv politik; ett aktivt motstånd å andra sidan, som nu är mer aktuellt, är förslaget om utbyggnaden av Preems raffinaderi i Lysekil

En sådan satsning puttar det svenska samhället i fel riktning. Utbyggnaden av utgör en indirekt samhällsfara och borde inte tillåtas. 

Bränsletillverkaren har redan två raffinaderier i Sverige där de omvandlar råolja till bland annat bensin. Preem vill nu utöka det raffinaderi som finns i Lysekil.

På så sätt skulle Preem bli den ensamt största utsläpparen i landet, enligt Naturskyddsföreningen. Mark- och miljööverdomstolen har accepterat utbyggnaden och frågan ligger nu på regeringens bord.

Oavsett om Preem försöker förbättra sin affärsidé är den fortfarande i grund och botten byggd på försäljning av oljeprodukter. I en tid då vi står inför en global klimatkris måste vi tänka oss för när vi tillåter destruktiva företag växa inom fel branscher, oavsett hur många jobb de skapar.

Enligt Naturskyddsföreningen skulle utbyggnaden ge ungefär 250 nya arbetstillfällen, något som omöjligen kan sättas på samma balansvåg som vår planets hälsa. För att kunna hävda oss själva som pionjärland under klimatkrisen kan vi inte undvika smärre uppoffringar bara för att de inte passar varje part.

Vägen mot framtiden måste vara klimatpositiv. Om jag säger att vi befinner oss mitt i en global världskris skulle tanken säkert falla på coronapandemin, men faktum är att vi står inför en ännu större global världskris: klimatkrisen.

Om vi inte tar tag i den situation som vi befinner oss i så kan vi lika gärna sluta gräma oss över viruset, oavsett dess destruktivitet. Tomma ord är möjligtvis något som får oss att må bra i tider som dessa, men vi måste ha verklig handling för verklig överlevnad.

Verklig handling är vad regeringen har möjlighet till genom att stoppa utbyggnaden av Preems raffinaderi i Lysekil. Valet borde vara självklart.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt