Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-30 16:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/storre-forstaelse-kravs-av-regeringen-for-att-radda-hotade-arter/

INSÄNDARE

Insändare. ”Större förståelse krävs av regeringen för att rädda hotade arter”

Statssekreterare PM Nilsson (M) med statsminister Ulf Kristersson (M) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) vid ett besök på batteritillverkaren Northvolt i Västerås i höstas.
Foto: Alexander Mahmoud

INSÄNDARE. Det krävs större insatser från politiker och företag för att rädda den biologiska mångfalden. Och större förståelse krävs av regeringen för att rädda hotade arter, skriver Marie Blomé, tidigare utredare inom miljö, klimat och energi.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

”Han tar ansvar, han har tagit ansvar”, sade statsminister Ulf Kristersson (M) i SVT:s Morgonstudion om sin stats­sekreterare PM Nilsson som ”begått dumheter”. Ansvaret består i att statssekreteraren ska betala sina böter på 38 800 kronor. Det som ekar tomt i sammanhanget är bristen på förståelse för brottets karaktär, som i detta fall handlar om fiske av den utrotningshotade ålen.

Ålen är en utrotningshotad art. Av den europeiska ålen har 98 procent försvunnit.

Det är svårt för många att förstå allvaret i utdöendet av arter. Det pågår ett massutdöende av arter globalt sett. Man kan till och med kalla det en massutrotning eftersom det är mänsklig verksamhet som ligger bakom.

Människor jagar och fiskar för hårt, vi omvandlar skogar, våtmarker och gräsmarker till jordbruksmark, bostadsområden och vägar. Genom klimatförändringar som extrem torka och nederbörd hotas en mängd arter.

Det krävs större insatser från politiker och företag för att förhindra de faktorer som driver arter mot utdöende. Det krävs en större förståelse från den svenska regeringen.

Så svarar du på insändare och kommenterar

Hej då kommentarsfältet! Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt