Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-05 13:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/storskaliga-fiskets-kortsiktighet-maste-stoppas/

Insändare

Insändare. ”Storskaliga fiskets kortsiktighet måste stoppas”

Räkfiske i Nordsjön 2016 av tysk trålare.
Räkfiske i Nordsjön 2016 av tysk trålare. Foto: Ingo Wagner/DPA

INSÄNDARE. Strömming fångad i Östersjön är förstklassig människoföda som inte borde mals ner till fiskmjöl. Det storskaliga fiskets kortsiktighet måste stoppas, skriver Tommy Jacobson.

Reportaget i DN om fisket i skärgården (12 maj 2020) berättar inte bara om fisken och dess betydelse. Det avslöjar också människans dumhet, eller kortsynthet: ”De gigantiska fångsterna av strömming transporteras sedan till Skagen där det mals ned till fiskmjöl”.

Strömming, som exempel, är förstklassig människoföda som kan säljas, inslagen i ett papper, och anrättas direkt efter fångsten. 

I stället går man omvägen att göra den till föda åt andra fiskar som odlas i kostsamma anläggningar, ofta under plågsamma förhållanden. Dessa fiskar ska sedan transporteras – ibland över halva jorden – för att behandlas och förpackas innan de till slut hamnar i våra butiker och kan tas hem och anrättas. 

Vilka omvägar, vilket gigantiskt slöseri med tid och resurser! Vad kostar alla anläggningar inklusive löner? Vad kostar alla pellets? Vad kostar alla transporter, både i bränsle och utsläpp? Vad kostar alla förpackningar? 

Något att fundera på i klimatkrisens tid. Vilken instans kan hjälpa fiskaren Rune Wikström och oss andra mot kortsyntheten?