Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-04 19:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/storskogen-har-forvandlats-till-ett-valdtaget-landskap/

INSÄNDARE

Insändare. ”Storskogen har förvandlats till ett våldtaget landskap”

Kalhygge i Värmland. När insändarskribenten ett halvt sekel efter att han arbetat i skogen reste igenom samma område fann han ”ett våldtaget landskap”.
Foto: Thomas Karlsson

INSÄNDARE. Hur länge ska den storskaliga naturförstöringen av Sveriges skogar tillåtas att fortgå? Det som förr var storskog har nu förvandlats till ett våldtaget landskap, skriver den tidigare skogsarbetaren Jan-Erik Larsson.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Det har skrivits en hel del om skogsbruk. Det mesta har handlat om hur skogar sköts i andra länder. Man har med rätta haft kritiska synpunkter kring hur regnskogen i Amazonas i snabb takt förvandlas till nötkreatursfabriker och sojaplantager. Likaså har kritiken varit hård mot hur Borneos regnskogar blir till oljeplantager.

Debatten kring den svenska skogen har tagit fart och det känns nödvändigt. Sveriges bland­skogar försvinner i snabb takt och ersätts med granplantager och tall­odlingar.

Dessa monokulturer är ytterst känsliga för angrepp från såväl väder som större djur (älg) och insekter (granbarkborre). När blandskogen försvinner sker oftast en oerhörd markförstöring. Hyggesplöjning kallas det för, eller markberedning.

Väldiga markområden som skapats under århundraden har på kort tid förstörts och förvandlats till oanvändbara områden för enskilda människors naturupplevelser som bär- och svampplockning, studier av djurliv med mera.

Man har infört contortatallen, vilken kortsiktigt ger stor produktion av massa. Den är emellertid en främmande art och dess långsiktiga påverkan på naturen har vi delvis sett. Det finns förbud mot bara plantering i vissa delar av Sverige.

I Stockholms skärgård och andra skärgårdar är det landstigningsförbud när fåglars häckningstider är aktuella. Men i skogen gäller inga förbud mot avverkning vid känsliga tidpunkter.

Jag har vistats i skog och mark under alla mina år och arbetade i skogen i mitten av 50-talet i gränstrakterna mellan Dalarna och Härjedalen. Det man då såg var stora orörda skogar; inga kalhyggen eller hyggesplöjningar. Den skadegörelse på skogen som noterades var besprutad björk. Björken ansågs då inte användbar till annat än möbeltillverkning och vedbrand.

När jag femtio år senare åker genom Härjedalen finner jag ett våldtaget landskap av kalhyggen och hyggesplöjning. Storskogen är borta. I dag är det nog svårt att bygga hus av timmer från landskapet. Vilka har fått skapa dessa miljöer? Svaret är kortsiktiga vinstintressen, enbart med satsningar på stor­skaliga avverkningar.

Det småskaliga skogsbruket hanterar skogen varsamt och har utvecklat bra metoder för gallring för ett uthålligt skogsbruk som bibehåller skogens ursprungsnatur och mångfald. Hur länge ska naturförstöringen av Sveriges skogar få fortgå?

Så svarar du på insändare och kommenterar

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt