Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 03:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/svar-boken-kommer-att-finnas-for-alltid/

Insändare

Insändare. Svar: ”Boken kommer att finnas för alltid”

Foto: Hasse Holmberg

SVAR PÅ INSÄNDARE. Boken är inte död utan kommer säkerligen att finnas för alltid. Läsning erbjuder nämligen något vi alla behöver, skriver den blivande svenskläraren Björn Westerblom.

Insändare är tidningens del där personer får uttala sig fritt med det fria ordet, ett av många ansett förlegat forum för spridning av sina egna tankar och reflexioner om samhällsutvecklingen.

Det är med kaffet i både vrångstrupen och över tangentbordet som jag läser en insändare (20 maj 2020) om att boken är död eller åtminstone borde vara det. För en blivande svensklärare rinner kallsvetten längs min vårsolsvärmda ryggrad och ett ålderdomligt ”vafalls!” slinker ur mig, trots min blyga ålder av 35.

Påståendet om att läsning endast duger i förvärvsarbete och inte som en förströelse på fritiden är felaktigt. Insändarskribenten Anders Joost anser att tryckta böcker hör till 1700-talet och därmed inte hör hemma i denna moderna era, där mediekanaler anses som framtiden och boken är död.

Böcker erbjuder något vitalt för den mänskliga hjärnan, flykten från skärmen och inte ett evigt stimuli av tillkännagivande, uppdatering om vilka som inte längre ska ingå äktenskap samt artiklar om varför din partner sitter på toaletten med en telefon.

Litteraturen är lika död som punken, om än i förändring. Forskning visar att elever, studenter och andra blir bättre på att ta till sig annan kunskap genom att läsa. Se det som ett träningspass inför en viktig tillställning!

Att lära sig genom observation är även beroende av att ha förförståelse. Det är enklast att erhålla genom just läsning, som är nyckeln till mycket.

Litteraturens förändring är oundviklig. Det finns till och med barbarer som föredrar läsning på surfplattor.

Hur litteraturen kommer att publiceras i framtiden vet vi inte, men den kommer att finnas. Olika former som exempelvis spelfilm och datorspel räknas till litteratur i dag av många, därmed något vi läser på ett eller annat sätt.

Däremot är jag benägen att hålla med Anders Joost om att mycket av den litteratur som publiceras i dag inte faller mig heller på läppen, men jag förstår att det måste finnas en efterfrågan eftersom förlag gjort sig besväret att trycka böckerna. Marknaden styr på gott och ont.

Böcker kommer säkerligen att finnas för alltid. Läsning erbjuder nämligen något vi alla behöver.