Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-09 16:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/svar-en-blind-93-aring-maste-fa-flytta-till-ett-aldreboende/

INSÄNDARE

Insändare. Svar: ”En blind 93-åring måste få flytta till ett äldreboende”

Det är orimligt att en 93-årig kvinna som inte längre an se ska tvingas bo kvar hemma, anser insändarskribenten.
Foto: Sofia Sabel

SVAR PÅ INSÄNDARE. Kommunpolitikerna måste göra något åt den orimliga situationen för svaga äldre som tvingas bo kvar hemma. En blind 93-åring måste få flytta till ett äldreboende, skriver Eva Walther Elfgren.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Svar till Helena Bjurström och Anna Björkman om det är bra eller inte med äldreboende: Det är nästan en icke-fråga med tanke på platsbristen.

Så här kommer ett upprop till landets kommunalpolitiker: Tänk dig att du, som en person i min närhet, är 93 år och klar i huvudet. Du är nästan blind och har svårt med balansen, så du går med rullator. Du kan inte längre laga mat själv. Du bor ensam i en stor villa som du bott i med man och barn i flera plan med trappor mellan sovrum, badrum och övriga boendeytor. Du äter flera mediciner varav några delas ut dagligen av hemsjukvård.

Du är ensam, äter ensam, lyssnar på radio ensam, vågar inte gå ut på grund av fallrisken och trappor. Hemtjänst och hemsjukvård kommer sju gånger om dagen, givetvis ett stort antal olika personer.

Tänk dig att du vill bo på ett äldreboende, få sällskap och hjälp när det behövs och möjlighet att komma ut. Tänk dig att du blir nekad för att kommunens biståndshandläggare (absurt att det kallas bistånd att få stöd efter ett långt arbetsliv) anser att du har en ”skälig levnadssituation”.

Kära kommunpolitiker, tänk dig att det är du … Och gör något åt den orimliga situation där en ensam gammal människa inte kan få flytta till ett äldreboende när hon vill!

Så skriver du på insändare och svar

Fler insändare: dn.se/insandare