SVAR PÅ INSÄNDARE. Den fria marknaden och fria prissättningen på mat har varit och är bra för Sverige. Ett pristak på mat skulle skapa brist på varor, skriver Hannes Snabb och Tobias K Korall i Liberala studenter.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-23 11:49
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/svar-ett-pristak-pa-mat-skulle-skapa-brist-pa-varor/

Få ut mer av DN som inloggad
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
I en insändare i DN skriver S-studenters ekonomisk-politiska talesperson Julius Wallin att Sverige bör införa en statlig reglering av matpriserna. Det är ett utmärkt förslag – om man vill köra Sverige i botten.
Att inflationen skenat har nog inte undgått någon. Det har drabbat studenter, barnfamiljer och företag.
Wallin nämner bland annat att Willys ägare Axfood tillsammans med Ica och Coop utgör över 90 procent av den svenska livsmedelsförsäljningen. Det må stämma och just därför förundras vi över att S-studenter inte förstår de eventuella konsekvenserna av statliga prisregleringar hos dessa företag.
Tittar man på länder där statliga pristak genomförts har det skapar brist på varor som inte längre anses vara lönsamma. Ungern, som inte räds populistiska lösningar, genomförde förra året ett pristak på bland annat vetemjöl, mjölk och ägg. Det ledde till ransonering och att butikskedjorna i stället fick sätta maxtal på kundernas inköp av varorna. Även Sverige har historiskt testat statliga pristak. I mitten av 1900-talet sattes ett maxpris på blöjor, vilket sedermera ledde till blöjbrist.
Wallin belyser särskilt att Axfood har gjort ett bra resultat det senaste året. Det som är bra med Axfood är att de är ett börsnoterat bolag och därför kan alla, inklusive Wallin själv, ta del av vinsterna Axfood gör genom att bli delägare.
Förutom det väljer Wallin att lyfta det konspiratoriska begreppet greedflation. Greedflation i ett oligopol skulle i praktiken kräva att samtliga näringsidkare går ihop och sätter ett överpris för att de har möjlighet under kraftig inflation. Om detta skulle ske på livsmedelsmarknaden just nu hade det självklart varit katastrof, som tur är finns det ett begrepp för vad det skulle vara, kartell, och det är olagligt och något som kan få en straffrättslig påföljd på upp till 10 procent av årsomsättningen, enligt Konkurrensverket.
S-studenters populism riskerar att göra betydligt större skada än den skenande inflationen. Om de önskar kan vi skicka dem ett valfritt exemplar av en nationalekonomisk facklitteratur om pristak så de kan lära sig om konsekvenserna.
Den fria marknaden på mat har gjort Sverige väl. Värna den i stället!
Så skriver du på insändare och svar
Fler insändare: dn.se/insandare