Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 14:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/svar-hela-landet-behover-bromma-flygplats/

Insändare

Insändare. Svar: ”Hela landet behöver Bromma flygplats”

Bromma flygplats fotograferad från ovan.
Bromma flygplats fotograferad från ovan. Foto: Fredrik Funck

SVAR PÅ INSÄNDARE. Bromma flygplats är viktig för hela landets tillväxt, inte minst efter coronakrisen. Det är viktigare för miljön att ställa krav på minskade utsläpp än att stänga flygplatser, skriver de moderata talespersonerna Jessica Rosencrantz (miljö och klimat) och Maria Stockhaus (trafik).

Svar på insändaren ”Ta chansen och stäng Bromma flygplats” (16 juni 2020) av David Åhs:

Moderaterna delar Åhs uppfattning att tider av utmaningar kan skapa nya möjligheter. Moderaterna anser att klimatfrågan är lika viktig som före coronakrisen och är fast beslutna att bedriva en klimatpolitik för att nå målet om nettonollutsläpp senast 2045.

Däremot är det viktigt att vidta rätt åtgärder. Bromma flygplats är regionens främsta för affärsresenärer och viktig för att knyta ihop företag och människor i hela landet.

Regeringen har under hela krisen bidragit till en osäkerhet kring flyget. Stöden har kommit sent och varit otillräckliga.

Detta kulminerade i förra veckan när Socialdemokraterna kohandlade med Miljöpartiet om Arlanda flygplats. Miljöpartiet har alltid varit emot att människor flyger och nu meddelade regeringen att den stoppar den planerade utbyggnaden av flygplatsen.

Moderaterna har dock lyckats samla en majoritet i riksdagen för att utbyggnaden av Arlanda ska fortsätta. Sista ordet är därmed inte sagt i Arlandafrågan. Men osäkerheten kring en regering som helt uppenbart går ner i spagat i frågan gör det ännu viktigare att behålla Bromma, i enlighet med det riksdagsbeslut som finns om att inte stänga flygplatsen i förtid.

Snarare än att stänga fungerande flygplatser vill Moderaterna, när krisen är över, ställa krav på att flyget, precis som alla andra sektorer, ska minska sina utsläpp. Det är en förutsättning för att klara den nödvändiga omställningen av samhället. 

Moderaterna har därför under lång tid varit pådrivande för att minska flygets utsläpp genom en rad åtgärder:

• Obligatorisk och successivt ökad inblandning av biobränsle i det fossilt flygbränsle.

• Satsning på forskning kring ny teknik för bränsleeffektivare flyg, men också kring helt nya tekniker som elflygplan.

• En global överenskommelse om att beskatta flygbränsle.

• Klimatdeklarationer för flyg, så att konsumenterna ska kunna fatta välinformerade beslut

• Ytterligare differentiering av start- och landningsavgifter för att premiera flyg med låga utsläpp.

Flygets roll för jobb och tillväxt i Sverige kommer att vara viktig också efter krisen. Därför vill Moderaterna att flyget ska ställa om – inte stänga ner.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt