Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-22 13:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/svar-jag-gar-till-hoger-aven-om-skyltar-satts-upp/

INSÄNDARE

Insändare. Svar: ”Jag går till höger även om skyltar sätts upp”

I Nacka kommun öster om Stockholm finns på vissa ställen skyltar som visar hur man ska gå och cykla på gemensamma gång- och cykelbanor, skriver DN-läsaren Bo Hjertstrand som också skickat in bilden. Men insändarskribenten vill att gångtrafikanter ska hålla till höger.
I Nacka kommun öster om Stockholm finns på vissa ställen skyltar som visar hur man ska gå och cykla på gemensamma gång- och cykelbanor, skriver DN-läsaren Bo Hjertstrand som också skickat in bilden. Men insändarskribenten vill att gångtrafikanter ska hålla till höger. Foto: Bo Hjertstrand

SVR PÅ INSÄNDARE. Det är en korkad regel att gångtrafikanter ska gå till vänster på gemensamma gång- och cykelbanor. Jag går till höger även om skyltar sätts upp, skriver gångtrafikanten Tommy Wirestam.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Svar till Anders Lenander (insändare i DN den 27 september 2021) som anser att man borde sätta upp skyltar om att gångare ska hålla till vänster:

Varför tror du att nästan ingen går på vänster sida? Därför att det från början är en helt korkad regel.

På alla andra gångbanor och trottoarer ska man hålla till höger, och kombinerade gång- cykelvägar ser ofta precis likadana ut som en vanlig gångväg. Men bara för att det kan komma en cyklist ska man helt plötsligt gå på andra sidan.

På en bilväg utan gångbana är det självklart att man går på vänster sida för att se mötande bilar, men på gemensamma gång- och cykelvägar är det rent farligt. De är så smala, så när cyklister håller ut för gående hamnar hen i alla fall i ryggen på de som går på vänster sida. Och de tror att de är säkra där och kanske då går litet oförsiktigt, för de ser ju ingen mötande cykel just då.

Jag går nästan varje dag på gång- cykelvägen nere vid Årstaviken, och jag skulle aldrig gå på vänster sida – även om de satte upp skyltar!

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt