Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-25 18:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/svar-lakarbesok-pa-distans-var-ett-misstag/

Insändare

Insändare. Svar: ”I vissa fall kan distanskontakt fungera”

Foto: Thomas Karlsson

SVAR PÅ INSÄNDARE. I vissa fall där patienten är väl känd kan distanskontakt med läkare fungera. Men det är viktigt att vi lär oss av våra misstag och inte gör om dem, skriver Ella Bohlin (KD), vårdutvecklingsregionråd i Region Stockholm.

Under pandemins värsta fas i våras infördes ett nationellt besöksförbud på äldreboenden. De som bor på särskilda boenden för äldre tillhör de äldsta, sjukaste och sköraste som löper störst risk att drabbas av ett särskilt allvarligt sjukdomsförlopp vid en infektionssjukdom som covid-19.

Besöksförbudet infördes för att skydda äldre från att bli smittade. I samband med Socialstyrelsens rekommendation om att undvika onödiga läkarbesök gick många läkare över till digitala kontakter.

Det handlade om patientsäkerhet. I vissa fall där patienten är väl känd kan distanskontakt fungera bra. Det centrala är att det görs en individuell bedömning.

Med facit i hand kan man ifrågasätta den tolkning som gjordes. Det handlar om två aspekter, dels att äldre ska få den vård de har rätt till, dels att vårdpersonalen på äldreboenden behöver läkarnärvaro. Personalen behöver kunna planera så att enskilda patienter får den omsorg och de medicinska insatser som de behöver och läkare ordinerar.

Men där och då var de äldres säkerhet prioritet. Fokus låg på att skydda de mest sköra från smittan.

Nu kan vi konstatera att det inte fungerade. Därför har Region Stockholm tillsatt två utredningar för att granska insatserna.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har inlett en nationell granskning av ett antal särskilda boenden i landet. Att få till en bra hälso- och sjukvård på särskilda boenden bygger på individuella bedömningar.

Vi hoppas att Ivos mer fördjupade genomgång där de tittar på båda huvudmännens verksamhet, både region och kommun, ska ge än klarare bild av vad som ligger bakom de skillnader vi kan se inom länet och riket. Vi vet nu mer om coronaviruset än i februari, men mer kunskaps behövs.

Det är viktigt att vi lär oss av våra misstag och inte gör om dem. Vår uppgift är att skydda och värna de äldre.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt