Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 02:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/svar-lat-kvinnor-sjalva-valja-hur-de-ska-kla-sig/

INSÄNDARE

Insändare. Svar: ”Låt kvinnor själva välja hur de ska klä sig”

Att uppmana slöjbärande kvinnor i Sverige att ta av sig sin huvudduk är fel väg att gå, anser skribenten i ett svar på en insändare.
Foto: Elin Åberg

SVAR PÅ INSÄNDARE. Krav på att man ska ta av sig slöjan skiljer sig inte särskilt mycket från mullorna i Iran eller talibanerna i Afghanistan. Låt kvinnor själva välja hur de ska klä sig, skriver Durre Shewar Malik på Ahmadiyya muslimska kvinnoorganisationen.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Eva Magnusson skriver i insändaren ”Alla som bär slöja i Sverige bör ta av den” att kvinnodagen den 8 mars bör användas som en dag där alla som bär slöja i Sverige ska ta av den i sympati för kvinnor runt om i världen.

För det första firas kvinnodagen för att uppmärksamma vissa frågor som rör kvinnors rättigheter, kvinnors jämställdhet gentemot män och kvinnors fria val. Vilken sympati visar man när de som i vanliga fall bär slöja tar av den?

Sympati kan visas på flera olika sätt, men det bästa vore att låta varje kvinna själv få välja hur hon vill klä sig. Detta val borde alla kvinnor runt om i världen få göra. Det är det som den 8 mars symboliserar för mig.

Visst måste vi som kvinnor stå upp för andra kvinnor, speciellt för de som lever i sämre förhållanden och kämpar i sitt vardagliga liv med diverse frågor. Men det bör göras på ett korrekt och demokratiskt sätt så att det också får effekt. Krav på att man ska ta av sig slöjan skiljer sig inte särskilt mycket från mullorna i Iran eller talibanerna i Afghanistan som tvingar kvinnor att ta på sig den.

Alla problem som Eva Magnusson beskriver är betydligt större än att de skulle lösas av att kvinnor tar av sig slöjan. Som kvinnor bör vi i stället uppmuntra olikheter och tillsammans försöka finna lösningar för att hjälpa de kvinnor som far illa. När vi väl är i mål så kan vi glädja oss åt att tillsammans fira internationella kvinnodagen den 8 mars.

Så skriver du på insändare och svar

Fler insändare: dn.se/insandare