Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-25 18:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/svar-lat-personer-i-riskgrupper-vaccinera-sig-redan-nu/

Insändare

Insändare. Svar: ”Låt personer i riskgrupper vaccinera sig redan nu”

Foto: Gorm Kallestad/NTB

SVAR PÅ INSÄNDARE. Det räcker med att inga allvarliga biverkningar hittills rapporterats av vaccin mot coronaviruset. Låt personer i riskgrupper vaccinera sig redan nu, skriver Ann-Mari Lindgren.

Svar till Michael Axenhus och Bengt Winblad som anser att ”Nya vaccin måste testas även på 75-plussare” (insändare i DN den 13 november 2020):

Det bästa sättet att förhindra en upprepning av vårens höga dödstal i covid-19 är knappast att göra särskilda tester på 75-plussare. Om Pfizers vaccin skulle ha en 90-procentig effektivitet även på äldre – eller kanske bara 75 procent – är inte en så angelägen kunskap i nuläget att den är värd alla dödsfall under provtiden (för coronans effektivitet känner vi till).

Det räcker med att vi vet att inga allvarliga biverkningar rapporterats. Vaccinera i stället alla friska 75-plussare – inte multisjuka som man bedömer inte överlever vaccineringen – så får vi snart veta hur effektiviteten för äldre ser ut. Jag tror (utan att ha någon examen i medicin) att dödstalen kommer att minska drastiskt.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt