Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 02:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/svar-man-kan-bli-namndeman-utan-att-tillhora-ett-parti/

INSÄNDARE

Insändare. Svar: ”Man kan bli nämndeman utan att tillhöra ett parti”

SVAR PÅ INSÄNDARE. Det är inte bara personer som är medlemmar i ett politiskt parti som kan bli valda till nämndemän. Men de politiska partierna nominerar däremot lämpliga personer, skriver Birgitta Carlstedt.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Man kan liksom Hans Fellman ha olika synpunkter på nämndemannasystemet, men ska man diskutera det bör man åtminstone hålla sig till fakta. Det är inte bara personer som är medlemmar i ett politiskt parti som kan bli valda till nämndemän, däremot är det de politiska partierna som nominerar lämpliga personer.

Inför den här mandatperioden gick Domstolsverket ut med en informationskampanj som uppmanade alla som var intresserade av uppdraget som nämndeman att kontakta ett politiskt parti. Därmed ökade antalet nämndemän utan partitillhörighet.

Ordförande för en nämnd är dessutom en juristdomare med gedigen domarutbildning, som leder arbetet och ser till att svensk lagstiftning följs. Att påstå att övergrepp skulle ske på samma sätt som Fjellman påstår sig ha upplevt är således ett påhopp på hela domarkåren.

Så skriver du på insändare och svar

Fler insändare: dn.se/insandare