Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-30 21:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/svar-modern-algjakt-minskar-skadeskjutningar/

Insändare

Insändare. Svar: ”Modern älgjakt minskar skadeskjutningar”

Älgjakt i Svinhult i Östergötland 2014.
Älgjakt i Svinhult i Östergötland 2014. Foto: Mikael Fritzon/TT

SVAR PÅ INSÄNDARE. Att det för 22 år sedan fanns ett tusental skadeskjutna älgar som inte hittades innebär inte att samma sak gäller i dag. Sedan dess har älgjakten moderniserats, skriver Olof Lublin, ordförande för Svenska Jägareförbundet i Stockholms län.

Ingen jakt är så reglerad, anpassad till samhällets krav och genomlyst av forskning som älgjakten. När man läser Maria Ljungs insändare (DN 12 oktober 2020) verkar detta tyvärr ha passerat förbi henne.

När man sedan granskat vad hon skrivit tidigare märker man snart att jaktmotståndet löper där som en röd tråd. Därför är det säkert inte bara av omtanke om älgen som hon vill debattera frågan, utan också utifrån hennes avoga inställning till jakt.

Vi respekterar självklart att man kan vara negativt inställd till jakt, men som svar på insändaren är det viktigt att klargöra vissa saker.

Jakten ger oss jägare obeskrivbara upplevelser av naturen, ett klimatsmart kött, kamratskap och en glädje över att bidra till att skapa biologisk mångfald och samhällsnytta.

Svenska Jägareförbundet består jägare som både vill bevara och utveckla en av våra äldsta kulturyttringar. Våra insatser skapar bättre förutsättningar för den biologiska mångfalden genom viltvård och reglering av viltstammarnas storlek. Jägarnas ansvar för naturen är stort och väl etablerat, något som vi inom Svenska Jägareförbundet visat sedan starten 1830.

Den bild Maria Ljung målar upp av älgjakten stämmer inte med verkligheten. Hon ifrågasätter älgjakten med lösa hundar och blottlägger då stora kunskapsluckor både om hur hundarna jagar och hur detta inverkar på viltet.

Spetshundarnas jaktsätt stressar inte älgarna. Något förenklat kan jakten beskrivas som att hunden söker upp en älg som den sedan genom skall försöker få att stå still.

Någon stress hos älgen är svår att upptäcka. Det är inte alls ovanligt att älgen – mitt under pågående jakt – äter och emellanåt lägger sig och idisslar. Visst finns det älgar som försöker springa ifrån hunden, men det är älgen som bestämmer farten och längden på flykten – inte hunden.

Insändarskribenten menar också att en hel del älgar skadskjuts varje år. Som stöd för sin argumentering använder hon en 22 år gammal rapport från Svenska Jägareförbundet. Hennes slutsats blir att jakten måste utvecklas i samklang med samhällsutvecklingen.

Rapporten gjordes 1998 med just den ambitionen – och precis så här fungerar vår jaktförvaltning. Vi jägare lutar oss inte tillbaka och är nöjda med hur allting fungerar.

Vi tar reda på fakta och arbetar ständigt för att utveckla och förbättra jakten, framför allt ur etiska perspektiv. De skadskjutningsnivåer som förekom 1998 kan bara användas som en uppgift om hur älgjakten fungerade då – inget annat.

Skadskjutna älgar ska spåras upp och avlivas. Skadskjutningar kan tyvärr inträffa, men målet ska alltid vara ”ett skott, ett vilt”. Varje skadeskjutning som inte klaras upp är ett misslyckande.

Sedan rapporten publicerades sedan har Svenska Jägareförbundet verkat tillsammans med myndigheter, politiken och organisationer för att älgjakten ska ske på ett så klokt och effektivt sätt som möjligt. Älgjakten har också förändrats i grunden under dessa 22 år. Vi har bland annat ett helt annat älgjaktsystem där markägarna har utslagsröst om avskjutningsnivåerna.

Numera fälls årligen cirka 80.000 älgar i Sverige. Det är mindre än tidigare och kommer sig av att markägarna medvetet velat minska stammens storlek. Jägarna anser att jakten och avskjutningen ska utgå ifrån biologiska fakta, alltid med hänsyn till viltet och de biotoper som behövs.

Älgjakten är därför modern och anpassad till alla krav som samhället ställer. Vi kan dock vara överens om en sak. Älgjakten behöver fortsätta att utvecklas, precis på det sätt som den alltid gjort.

Svenska Jägareförbundets medlemmar är en garant för att så sker. De ställer sig nämligen på älgens sida och försvarar dess plats i skogen när många andra bara vill minska älgstammens storlek.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt