Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-26 11:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/svar-privat-vard-styrs-av-halso-och-sjukvardslagen/

Insändare

Insändare. Svar: ”Privat vård styrs av hälso- och sjukvårdslagen”

Foto: Stina Stjernkvist/TT

SVAR PÅ INSÄNDARE. Oavsett om vård är skattefinansierad eller drivs av privata medel är den reglerad i hälso- och sjukvårdslagen. Påståendet det ”dör människor i onödan i Tensta” i covid-19 på grund av privatiseringen av vård är oanständigt, skriver Heléne Glant, som varit vd för flera vårdbolag, bland annat inom Capio-koncernen.

Distriktsläkaren Bengt Järhult skriver i en insändare (DN den 18 februari 2021) att den svenska sjukvården destrueras och töms på resurser av privata bolag, vars drivkrafter inte ens är förenliga med hälso- och sjukvårdslagen (HSL). Detta stämmer inte.

Oavsett om vård är offentligt upphandlad och skattefinansierad eller drivs av medel från försäkringsbolag eller liknande är den reglerad i HSL. Det kan vara frestande att glida lite på sanningen och skriva ”drivkrafter” för att anspela på de privata vårdföretagens förmenta hunger efter vinster, men det blir ändå ingen ändring i lagen som en följd av detta.

Att Läkarförbundet, som Bengt Järhult skriver, skulle se mellan fingrarna och på så sätt sanktionera brott mot HSL är med största sannolikhet också felaktigt. Den som tycker sig ha anledning att misstänka sådana olagligheter bör enligt min uppfattning polisanmäla ärendet och därmed förklara vad det hela rör sig om.

Skribenten refererar till Stockholmsförorten Tensta, som han menar under lång tid lidit av otillräckliga resurser och läkarbrist. För bara några minuter sedan läste jag Tensta vårdcentrals hemsida. De är en offentligt driven verksamhet med möjlighet för patienterna att bland annat välja en egen och regelbunden läkarkontakt.

Det får mig att tvivla starkt på att det ”dör människor i onödan i Tensta”. Jag skulle kalla det ett felaktigt och rent oanständigt påstående.

När gäller äldreomsorgen ligger det till på det viset att kommuner inte har några egna läkartjänster, utan verksamheten drivs av så kallad omvårdnadspersonal (i första hand legitimerade sjuksköterskor och undersköterskor). Möjlighet att kontakta läkare i akuta lägen finns givetvis.

Järhults beskrivning av att riskkapitalbolag, i samverkan med andra privata aktörer, nu håller nu på att ”lägga under sig den skattefinansierade primärvården i Sverige med pengar från både Australien och franska bankpalats” ter sig för mig snarast som ett uttryck för upphetsade fantasier. Det är oetiskt att på sådana grunder förstärka människors redan befintliga oro för att söka vård.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt