Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-20 06:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/svar-slapp-in-internationella-observatorer-i-etiopien/

Insändare

Insändare. Svar: ”Släpp in internationella observatörer i Etiopien”

Amhariska specialstyrkor i staden Dansha i Etiopien i några veckor efter att striderna bröt ut i höstas i landet som leds av 2019 års mottagare av Nobels fredspris, Abiy Ahmed.
Amhariska specialstyrkor i staden Dansha i Etiopien i några veckor efter att striderna bröt ut i höstas i landet som leds av 2019 års mottagare av Nobels fredspris, Abiy Ahmed. Foto: Eduardo Soteras/AFP

INSÄNDARE. Svenska medier har redogjort för upprinnelsen till konflikten i Etiopen. Nu måste internationella observatörer släppas in i landet, skriver Haile Yibrah och Tsegay Hagos från Tigreanska förbundet i Sverige.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

I Etiopiens norra del, Tigray, har det sedan den 4 november 2020 pågått ett krig som sedermera utvecklats till en humanitär katastrof. Vittnesmål om omfattande sexuellt våld, plundring och massakrer har nått ut, trots att den etiopiska regeringen har stängt ner all kommunikation från och till provinsen. Samma regering försvårar också tillträdet för humanitärt stöd och hjälp.

Den 8 mars 2021 publicerade Dagens Nyheter en insändare av Mulugeta Yilma, där han påstod att ”västvärldens mediebevakning” av bland annat Etiopien är skev. Att vända diskussionen om det akuta läget i Tigray till att i stället handla om medierna är en uppenbar distraktion – och dessutom stämmer inte kritiken i det här fallet.

Svenska medier har redogjort för upprinnelsen till dagens konflikt. Nu följer tv, radio och tidningar, som sig bör, konfliktens utveckling – och konsekvenserna den har för civilbefolkningen.

Den etiopiska regimen, amharamilisen och den eritreanska armén ska enligt rapporter från ögonvittnen begått allvarliga övergrepp mot civilbefolkningen. Varje dag hör vi talas om nya våldtäkter, av kvinnor och barn, om försvinnanden och avrättningar. Det framkommer kontinuerligt läckta videofilmer på personer som blir dödade av armé och milis.

Målet nu måste vara att göra de drabbades röster hörda och släppa in internationella observatörer. Först då kan man få klarhet i vad som har hänt, i till exempel massakrerna i Mai-Kadra och Aksum, och ställa samtliga skyldiga inför rätta.

Först då kan man också utreda etnisk rensning som en intern rapport från den amerikanska regeringen fastslog skedde i februari. Att förneka vad som pågår, förhindra intervention och försvara den etiopiska regimens uppenbara övergrepp, kommer inte leda till fred – bara till mer lidande.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt