Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-26 11:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/svar-starta-hall-till-hoger-kampanj-for-gangtrafikanter/

Insändare

Insändare. Svar: ”Starta håll till höger-kampanj för gångtrafikanter!”

Skylt för gemensam gång- och cykelbana där nya regler gäller sedan 2018 som innebär att gångtrafikanter ska gå till vänster i stället för till höger.
Skylt för gemensam gång- och cykelbana där nya regler gäller sedan 2018 som innebär att gångtrafikanter ska gå till vänster i stället för till höger. Foto: Fredrik Sandberg/TT

SVAR PÅ INSÄNDARE. Regeringen borde dra tillbaka förordningen om att man ska gå till vänster på gemensamma gång- och cykelbanor. Starta därefter en håll till höger-kampanj för gångtrafikanter, skriver Torleif Sommar.

Jag håller Björn Sandberg (insändare i DN den 30 december 2020) om att regeringen borde, som insändarens rubrik lyder, ”Dra tillbaka påbudet om att man ska gå till vänster”.

En källa till problem är missförstånd på grund av myndigheternas sätt att uttrycka sig. När man anger undantag från högerregeln på ”gemensam gång- och cykelbana” avses tillämpningar med just denna skylt (rund blå med gående och cykel, utan streck).

För att få detta att fungera i praktiken skulle det krävas mycket stora investeringar i skyltar och omfattande informationskampanjer. Finns det inte mer prioriterade behov där vi kan lägga våra pengar?

Under rusningstid bedömer jag att i genomsnitt 90 procent av gång- och cykeltrafikanterna håller till höger. Men i dessa coronatider är det dock ”rusning” även vid andra tider och platser, och då fungerar det inte lika smidigt.

Det gäller då att visa hänsyn till personer som är mindre rutinerade i att bidra till ett effektivt och säkert trafikflöde. Sedan finns det alltid några personer som har svårigheter att tolka nämnda undantag och i stället aktivt driver tesen att alltid (!) hålla till vänster ...

Detta undantag från regeln om högertrafik motiverades av att gående på vägar ska hålla till vänster för att se mötande fordon. Notera dock att denna logik förutsätter att vägen är så bred att det gör faktisk skillnad – och det är extremt få gång- och cykelvägar som har sådan bredd.

Tyvärr finns det beslutsfattare som med det goda syftet att underlätta för cyklister gått ut med direktiv som uppenbarligen inte är baserade på simulering och validering av verkligheten. Men det går alltid att göra om och göra rätt.

Förhoppningsvis kan våra myndigheter tydliggöra såsom vägtrafiklagen skrevs till högertrafikomläggningen för mer än 50 år sedan. Ta bort tillägget från 2018 med den ofta missuppfattade skrivningen om undantaget även för gemensam gång- och cykelbana (i Trafikförordningen 7 kapitlet 1 § samt relaterade riktlinjer).

För att därefter minska olycksriskerna med vissa trafikanters nu inövade och reflexmässiga vänstergirar behövs nog också en återstartad ”Håll till höger-kampanj”!

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt