Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-03 22:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/svar-storodlare-vill-ha-fler-bekampningsmedel/

Insändare

Insändare. Svar: ”Storodlare vill ha fler bekämpningsmedel”

Jordgubbsodling i skånska Heby.
Jordgubbsodling i skånska Heby. Foto: Nicklas Thegerström

SVAR PÅ INSÄNDARE. Storodlare vill hela tiden ha fler bekämpningsmedel. Därför är det glädjande att Mark- och miljö­domstolen avslagit Lantbrukarnas riksförbunds överklagan att få använda växtskyddsmedlet Reglone, skriver Rune Lanestrand.

Magnus Engstedt använder i ett svar (25 juni 2020) på min insändare (23 juni) samma argument som han använt under sina år som rådgivare på Jordbruksverket. Nu arbetar han för organisationen LRF bär, som främst är en lobbygrupp för landets storodlare som ivrar för att få dispens för förbjudna bekämpningsmedel.

Då är det ytterst efterlängtat och glädjande att Mark- och miljö­domstolen vid Nacka tingsrätt den 23 juni avslog Lantbrukarnas riksförbunds överklagan av Kemikalieinspektionens beslut att inte bevilja dispens för växtskyddsmedlet Reglone.

Efter alla år av kamp för ett renare jordbruk och mot LRF:s ständiga dispenskrav för att få använda förbjudna växtgifter är detta ett genombrott.

Hur kunde LRF redan i början av året veta att jordgubbsodlingen skulle komma i nödläge om man inte kunde använda Reglone? Bondeorganisationen talar till och med i sin ansökan om hur många miljoner det skulle kosta om de inte fick dispens.

Sanningen är nog den att det är LRF-företaget Svenska lantmän och de stora växtgiftbolagen som skulle komma i ekonomisk knipa om de inte, utan stora kostnader, kunde bli av med sina stora lager av Reglone.

LRF är avslöjat. Ingen kan längre tro på deras påkostade tv-reklam om hur miljövänliga de är när de vill sprida ett cancerogent, förbjudet växtgift som dödar bin, förgiftar jordar och vattendrag och gör människor sjuka.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt