Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-24 08:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/svar-svaga-bevis-for-att-munskydd-fungerar/

Insändare

Insändare. Svar: ”Svaga bevis för att munskydd fungerar”

Stockholmare med och utan munskydd i det blåsiga vädret på Strandvägen i Stockholm i fredags.
Stockholmare med och utan munskydd i det blåsiga vädret på Strandvägen i Stockholm i fredags. Foto: Fredrik Sandberg/TT

SVAR PÅ INSÄNDARE. Det finns ingen anledning för Sverige att följa andra länder och införa ett krav på munskydd mot coronaviruset. De vetenskapliga bevisen är svaga och även länder som använder munskydd drabbats hårt, skriver Josefine Lieskovsky.

Evidensen för att använda ansiktsskydd är mycket svag. I Danmark gjordes en studie som visade en liten skillnad. Efter en månad hade 1,8 procent av munskyddsgruppen och 2,1 procent av kontrollgruppen smittats av coronaviruset.

Studien är dessutom gjord i bland annat lokaltrafik och generellt överlag i befolkningen. Av 6024 deltagare fullföljde 4862 personer fullföljde studien.

Att som Dagmar Wallén (insändare i DN den 20 november 2020) ta argument att Sverige blir till åtlöje i resten av världen och att statsminister Stefan Löfven (S) ska ta över frågan från Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell inte vettigt.

Det är inte politik det handlar om. Om man ser sig om i Europa där munskydd funnits med som krav ett bra tag, så pekar det knappast på att det bidrar till skydd.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt