Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-01 20:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/svar-valmyndigheten-far-inte-utfarda-foreskrifter/

INSÄNDARE

Insändare. Svar: ”Valmyndigheten får inte utfärda föreskrifter”

Köer till vallokalen på Gustav Adolfs torg i Göteborg på valdagen den 11 september. Valmyndigheten har tagit fram handledning, men får inte utfärda föreskrifter till kommunerna om hur valsedlar och valkuvert ska delas ut, skriver myndigheten i ett svar på en insändare.
Foto: Jenny Ingemarsson

SVAR PÅ INSÄNDARE. Valmyndigheten har varnat för att reglerna om avskärmning av valsedlar kan leda till köer vid vallokalerna. Men vi har ingen rätt att utfärda föreskrifter, skriver Annica Sundel, enhetschef på Valmyndigheten.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
VAL 22

Det är kommunerna som ansvarar för att organisera röstmottagningen. För kommunernas arbete tar Valmyndigheten fram bland annat en handbok och handledningar som beskriver processen i val- och röstningslokaler.

Valmyndigheten har ingen rätt att utfärda föreskrifter eller allmänna råd. En del av förberedelsearbetet för kommunerna och röstmottagarna för val- och röstningslokaler är att planera möblering och skyltning.

En konkret fråga som insändarskribenten tar upp är frågan om när valkuvert ska delas ut. Från Valmyndigheten rekommenderar vi att kuverten ska delas ut efter att väljare har tagit sina valsedlar.

Hur vallokalerna är utformade och hur stora de är skiljer sig mycket mellan olika kommuner.   Valmyndigheten och flera kommuner har på flera sätt flaggat för att de nya reglerna om avskärmning av valsedlar kan leda till köer, bland annat i en rapport med Valmyndighetens erfarenheter från EU-valet 2019.

Vi på Valmyndigheten kommer tillsammans med kommunerna utvärdera årets val och ta fram vad som kan förbättras till kommande val.

Ämnen i artikeln

Val 2022

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt