Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-04 19:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/svar-vi-behover-beharska-fler-sprak-inte-farre/

INSÄNDARE

Insändare. Svar: ”Vi behöver behärska fler språk, inte färre”

Engelskundervisning i en tysk sola. Det vore ett stort misstag att lägga ner undervisningen i svenska skolor i tyska och franska och enbart nöja sig med engelska, menar insändarskribenten.
Foto: Patrick Pleul

SVAR PÅ INSÄNDARE. Vi behöver värna våra modersmål och lära oss så många nya språk som vi hinner med under livet. Vi behöver behärska fler språk, inte färre, skriver Birgitta Hellqvist, lektor i didaktik vid Uppsala universitet.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

I en insändare i Uppsala Nya Tidning publiceras ett enkelt svar på den svåra frågan om hur vi kan underlätta livet för stressade elever i skolan: Erik Rezazadeh föreslår att vi skrotar Europarådets ambitiösa mål om att förutom modersmålet behärska ytterligare två språk och därmed lägger ned undervisningen i moderna språk för att enbart fokusera på engelska.

Även om jag bortser från vissa av Rezazadehs kategoriska och svepande förenklingar vill jag inte låta ett så aningslöst förslag som att radikalt reducera möjligheten för våra barn att utveckla språkkunskaper i andra språk än engelska stå oemotsagt.

Språkets första och mest grundläggande funktion är kommunikativ. Engelska (liksom kinesiska, franska, spanska och ryska) fungerar som lingua franca i många delar av världen, men man behöver bara komma ner i Central- eller Sydeuropa för att inse att engelska ibland inte räcker ens för mycket enkel kommunikation.

Språk är kultur. Vi uttrycker oss som kreativa individer med vårt/våra språk. När vi lär oss ett nytt språk får vi samtidigt insyn i hur andra människors tänker, skapar och agerar. Med kunskap i fler språk följer rikare uttrycksmöjligheter och bättre förutsättningar att förstå andra.

Språk ger oss makt över våra egna tankar. Det behövs för att formulera och ordna komplexa tankar och utveckla tänkandet. Fler språk ger oss möjlighet att hävda vår rätt och ta initiativ i nya situationer. Språkkunskaper kan också skydda från andras oönskade kontroll och exempel på språklig och kulturell imperialism som vi måste kämpa emot.

I Sverige har vi möjlighet att lära oss flera främmande språk. Vi har också rätt att få modersmålsundervisning, vilket har positiva effekter för elevers språk- och identitetsutveckling, skolresultat och färdigheter i svenska (Ganuza & Hedman, 2017, 2018; Reath Warren, 2017, 2020; Utbildningsdepartementet, 2019).

Inom EU betraktas det tveksamt att, som Erik Rezazadeh föreslagit i en insändare i DN, göra engelska till gemensamt språk i unionen. I Sverige är det både okunnigt, historielöst och aningslöst att vilja reducera möjligheten att lära sig fler språk.

Att det räcker med engelska är en myt som som inte blir sann bara för att man upprepar den med hög röst. Vi behöver fler språk, inte färre!

Så svarar du på insändare och kommenterar

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt