Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-22 04:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/svar-vi-ska-vara-tacksamma-for-att-nagon-vill-ha-en-allians-med-oss/

INSÄNDARE

Insändare. Svar: ”Vi ska vara tacksamma för att någon vill ha en allians med oss”

Svenskt luftförsvar övar på Gotland med amerikanska attackhelikoptrar som simulerande fiende 2017. Vi svenskar ska med tanke på vår undfallenhet under andra världskriget vara tacksamma för att andra länder vill ingå i en försvarsallians med oss, anser skribenten i ett svar på en insändare.
Svenskt luftförsvar övar på Gotland med amerikanska attackhelikoptrar som simulerande fiende 2017. Vi svenskar ska med tanke på vår undfallenhet under andra världskriget vara tacksamma för att andra länder vill ingå i en försvarsallians med oss, anser skribenten i ett svar på en insändare. Foto: Anders Wiklund/TT

SVAR PÅ INSÄNDARE. Om England och USA varit neutrala under andra världskriget skulle Sverige i dag knappast funnits som självständig nation. Med tanke på vår historia borde vi vi vara tacksamma om något land vill ha en försvarsallians med oss, skriver Torgny Håstad.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Jag instämmer i Paul Taimitarhas obarmhärtiga insändare den 10 maj.

Sveriges regeringsförklaringar har under senare år innehållit att vår alliansfrihet med sikte på neutralitet i krig har ”tjänat oss väl”. Ett före detta statsråd, numera EU-parlamentariker, uttalade 2019 att svenskarna var ”oerhört skickliga” som kunde hålla oss utanför andra världskriget. Lika skamlöst!

Sverige avvisade 1939 den flyende norske kungen vid värmlandsgränsen, tillät en så kallad sjuktransport (som visade sig innehålla alpjägare) genom Sverige när tyskarna var hårt trängda ovanför Narvik och tillät därefter även permittenttrafik (utbyte av tysk ockupationstrupp).

Järnmalmsexporten till Tyskland fortsatte. Vi gjorde ingen statlig militär insats under finska vinterkriget, där jag föreställer mig att exempelvis en flygräd hade gjort skillnad när finska fronten sviktade i krigets slutskede. Att varken Norge eller Finland efter andra världskriget var intresserat av det svenska förslaget om ett nordiskt försvarsförbund utan föredrog Nato förvånar ingen utom möjligen den dåvarande svenska regeringen.

Vid Finnkamper i friidrott sjunger den finska delen av publiken. Vårt land så att stadionväggarna vibrerar. Den svenska publiken tiger eller mumlar generat till den svenska musiken.

När Sverige överraskande vann ishockey-VM i Moskva 1957 hade arrangören varken en grammofonplatta med svenska nationalsången eller en övad orkester tillgänglig. De svenska spelarna lär då ha sjungit den för dem kända ”Helan går”, vars text och melodi i och för sig passar utmärkt till triumfatorisk flagghissning efter en helhjärtad satsning.

I stället för att i Natodebatten oroa oss för deltagande i turkiska eller ungerska anfallskrig borde vi vara tacksamma om något land vill ha en försvarsallians med oss. Det beror i så fall inte på våra solidariska gärningar utan på Gotlands strategiska belägenhet. I vad mån solidaritet eller girighet låg bakom vårt inträde i Trettioåriga kriget på 1600-talet lämnar jag öppet.

Ifall England och USA lika ”skickligt” som Sverige hade varit neutrala under andra världskriget skulle Sverige i dag knappast ha funnits som självständig och oberoende nation.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt