Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-27 02:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/svar-viktigt-att-kursplanerna-genomfors-pa-ett-bra-satt/

Insändare

Insändare. Svar: ”Viktigt att kursplanerna genomförs på ett bra sätt”

Foto: Jessica Gow/TT

SVAR PÅ INSÄNDARE. Coronapandemin innebär att även vissa angelägna förslag i skolpolitiken måste skjutas framåt i tiden. Det är viktigt att de nya kursplanerna för grundskolan genomförs på ett bra sätt, skriver Roger Haddad, Liberalernas skolpolitiska talesperson.

Svar på insändaren av läraren Magnus Koraen (DN den 22 februari 2021):

En av de punkter Liberalerna drivit igenom i januariavtalet lyder: Förbättra kunskaperna i skolan. Den handlar om hur vi betonar och fokuserar på skolans kunskapsuppdrag.

Det är en nödvändig förändring eftersom skolpolitiken under de senaste åren fokuserat på allt annat än kärnuppdraget. Det är inte acceptabelt när över 15 procent av eleverna årligen lämnar grundskolan utan behörighet till gymnasieskolan.

I det arbetet har skolans läroplaner och kursplaner reviderats i syfte att stärka betoningen på kunskap och faktakunskaper, men också för att uppmuntra flit och ambition. Vi arbetar även med förslag på hur vi ska underlätta för högpresterande elever att utmanas med möjlighet att läsa högre kurser och spetsutbildningar, men också hur vi betonar höga förväntningar.

Jag instämmer i Magnus Koraens inlägg att detta är en efterfrågad förändring. Det är centralt att kursplanerna får genomslag i skolans verksamhet.

Jag som förhandlar skolpolitiken i januariavtalet med regeringen för Liberalernas räkning vill inget annat än att avtalet ska genomförs. Dessa välbehövliga reformer behövs för att höja undervisningens kvalitet och ökar måluppfyllelsen.

Lejonparten av skolpunkterna kommer dessutom direkt från Liberalernas skolpolitik. För vår del är vi angelägna om att regeringen genomför de krav vi fått igenom.

Med det sagt har vi en pandemi att ta hänsyn till som självklart påverkar vårt arbete. Det gäller tillsättning av utredningar, men också där vi skjutit fram införande av förslag.

Ett konkret exempel är möjligheten för rektorer att ge betyg i årskurs 4 som införs höstterminen 2021, ett år senare än den ursprungliga tidsplanen. Beslutet om kursplanerna sköt vi på en gång tidigare, men i samråd och samtal med företrädare för skolledare och lärare har det tydligt kommit fram att man inte är emot dessa förändringar, tvärtom.

Däremot är läget på vissa håll i landet oerhört betungande administrativt. För att säkerställa ett bra genomförande har vi därför tagit till oss de synpunkterna och försökt anpassa.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt