Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-27 09:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/svenska-folket-maste-fa-uttrycka-sin-asikt-om-nato/

INSÄNDARE

Insändare. ”Svenska folket måste få uttrycka sin åsikt om Nato”

På söndag ska Socialdeokraternas partistyrelse ta ställning till om Sverige ska söka medlemskap i försvarsalliansen Nato. Men frågan måste få debatteras ordentligt av vanliga väljare, anser insändarskribenten.
På söndag ska Socialdeokraternas partistyrelse ta ställning till om Sverige ska söka medlemskap i försvarsalliansen Nato. Men frågan måste få debatteras ordentligt av vanliga väljare, anser insändarskribenten. Foto: Magnus Hallgren

INSÄNDARE. Natofrågan diskuterades inte före valet 2018 när nuvarande riksdagssammansättning röstades fram. Nu måste svenska folket få uttrycka sin åsikt om vi ska vara med i försvarsalliansen, skriver Lars-Erik Falk.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Jag anser att inte att riksdagen inte har mandat att rösta om att ansöka om medlemskap i Nato enär sittande partier inte har haft det som intention och ambition i gångna valrörelse (-er). Dessutom har sittande regering och riksdag mindre än fyra månader kvar av det mandat som de fått av svenska folket.

Natomedlemskap kräver inte en så kallad brandkårsutryckning. Politisk panik och prestige ska inte vara tillämpbart för denna viktiga fråga. Varför?

Sverige har varit alliansfritt i över 200 år och är så fortfarande. Det, påstår jag, medförde att vi klarade oss från inblandning i såväl första som andra världskriget.

Under och efter kalla kriget har det hänt mycket inom Europa och världen beträffande krig och krigshot. Utöver Balkankriget har Ryssland, tidigare Sovjetunionen, haft mycket för sig i nämnda sammanhang, utan att vi i Sverige slagit på stora Nato-trumman, som Ungern 1956, Tjeckoslovakien på 70-talet, Afghanistan och Tjetjenien under 90-talet, Georgien 2008 samt Krim 2012.

Det vi som är svenska folket bör beakta inför vårt ställningstagande är varför invaderar Ryssland just nu Ukraina, om det inte har bäring på såväl Natos som EU:s utökade försök och förslag till utbredning? Är svenska folket även berett att förbinda sig till att för all framtid låsa sig till att öronmärka minst 2 procent av bruttonationalprodukten till försvaret, utöver själva medlemsavgifter till Nato? Dessa pengar går inte att förhandla om för reformer eller andra utgifter i statsbudgeten.

Kommer Sverige framgent kunna stå upp på barrikaderna och hävda att ”vi vill ha fred på jorden” och hävda framtida nedrustningar av alla dess slag oavsett om det handlar om kärnvapen eller inte? Nej, det kan vi som Natomedlem inte göra eftersom vi sedan 2010 upprustar kraftigt och dessutom har en ambition att ingå medlemskap i en kärnvapenallians.

Alla dessa funderingar och bakgrunder måste upp till bred diskussion i någon form mellan såväl förtroendevalda och svenska folket, som i dagligt tal kallas vanligt folk!

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt