Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-27 09:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/svenskar-maste-inse-att-natomedlemskap-har-ett-pris/

INSÄNDARE

Insändare. ”Svenskar måste inse att Natomedlemskap har ett pris”

Svenska soldater i den internationella militärövningen Cold Response i nordnorska Narvik den 21 mars. Svenska soldater kommer att delta i i ett helt annat försvar om landet går med i Nato, påpekar insändarskribenten från Natolandet Norge.
Svenska soldater i den internationella militärövningen Cold Response i nordnorska Narvik den 21 mars. Svenska soldater kommer att delta i i ett helt annat försvar om landet går med i Nato, påpekar insändarskribenten från Natolandet Norge. Foto: Anders Wiklund/ TT

INSÄNDARE. I Afghanistankriget stred omkring 7 000 norska soldater och striderna kostade tio av dem livet. Finländare och svenskar måste inse att ett medlemskap i Nato har ett pris, skriver norrmannen Lars Mæhlum.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Sett från Norge är det förvånande att observera det snabbt växande stödet för ett medlemskap i Nato hos den svenska och finländska befolkningen. De senaste opinionsmätningarna visar på 57 procent i Sverige och 76 procent i Finland.

Man kan i det sammanhanget lägga märke till artikel 5 i Atlantpakten, som säger att ett väpnat angrepp på ett medlemsland är ett angrepp på alla. Det är bra att veta i dessa tider.

Samtidigt har medlemskapet ett pris. För att ta några norska exempel:

● 2011 skickades norska stridsflyg till Grekland, varifrån de genomförde bombräder i Libyen.

● Från 2002 till 2013 fick totalt 7 000 norska soldater krigserfarenhet i Afghanistan. Kriget kostade tio norska liv (och cirka 150 000 afghaner).

● Norges deltagande i Libyen och Afghanistan följde av Natos nya strategiska koncept, som öppnar upp för deltagande i operationer utanför det egna territoriet.

● För tillfället går den norska flottans mäktigaste enhet, fregatten ”Fridtjof Nansen” inte i norska vatten, utan som eskort åt ett amerikanskt hangarfartyg i Medelhavet. Förra året deltog norska soldater i en Natoövning i Svarta havet.

Det är tänkbart att de nämnda uppgifterna och uppdragen känns främmande för svenskar och finländare, som är vana att tänka på Försvarsmakten i första hand som en försvarare av det egna territoriet. Ett Nato-försvar är något annat.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt