Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-01 03:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/svenskarna-kan-bli-ett-folk-som-ingen-vill-veta-av/

Insändare

Insändare. ”Svenskarna kan bli ett folk som ingen vill veta av”

En bild av statsepidemiologen Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten pryder ett anslag på en restaurang på Södermalm i Stockholm den 10 maj.
En bild av statsepidemiologen Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten pryder ett anslag på en restaurang på Södermalm i Stockholm den 10 maj. Foto: Jonathan Nackstrand/AFP

INSÄNDARE. Sveriges avvikande väg för att hantera det nya coronaviruset kan straffa sig. Svenskarna kan bli ett folk som ingen vill veta av på grund av vår hantering av coronapandemin, skriver Johan Kock.

Sverige har nu valt väg. Vi tycker själva att vi vet bäst och har själva valt den gyllene medelvägen mellan kaos och lockout, mellan ett låst samhälle och ett samhälle utan restriktioner.

Med en lagom smittspridning i landet, så att inte sjukvården överbelastas, går vi sakta mot viss om än inte fullständig immunitet.

Vi i Sverige, regeringen och Folkhälsomyndigheten är beredda att betala priset: mellan 6.000 och 14.000 döda, enligt Tom Brittons beräkningar i SVT:s Aktuellt den 11 maj. Ett pris myndigheterna tvingas acceptera i en pandemi som kommer att fortgå i två, tre år.

Men inte bara det. Sedan kommer följdverkningarna. 

Vi kan komma att bli en paria i Europa och världen. Vi kan komma att betraktas som ett riskgruppsland, vars invånare ingen vill ha besök av eller heller besöka. Ett land där smittan sprids utan spårning, där ingen vet vem som är smittad.

Ett land med stängda gränser, för utresa! Ett land vars invånare blir tillsagda från utlandet. ”Stanna hemma, bli friska och smittfria först. Sedan kan vi börja umgås, sedan kan ni få besöka oss och vi besöka er.”

Sverige blir likt nuvarande riskgrupper inom landet ett folk som andra länders befolkningar inte vill ha kontakt med. ”Håll den sociala distanseringen – åk hem med er! Håll er hemma i Sverige! Sommaren 2020, vintern 2020/21 och sommaren 2021, åtminstone.”

Nu väntar ett par år då pandemin utvecklas och börja leva sitt eget liv genom att dela upp världens länder och invånare i godkända och underkända.

Vem som står som domare är inte i dagsläget klarlagt. Frågorna hopar sig.