Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-01 14:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/svensken-ar-inte-rasist-utan-vill-ha-forandring/

INSÄNDARE

Insändare. ”Svensken är inte rasist utan vill ha förändring”

Fler väljare utanför Sverigedemokraternas än Kristdemokraternas valstuga på Sergels torg i Stockholm två dagar före valet. SD:s uppgång till landets näst största parti beror på att radikala småpartier tillåtits att styra de senaste regeringarnas politik, anser insändarskribenten.
Foto: Henrik Montgomery/TT

INSÄNDARE. Glesbygdernas folk har fått se sina livsbetingelser förstörda av enorma vindkraftsparker, oftast med utländskt ägande. Svensken är inte rasist utan vill nu ha förändring, skriver den tidigare folkpartipolitikern Jarl Strömbäck.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
VAL 22

Så är då vårt omtalade och av många efterlängtade val klart. Vinnare och förlorare utsedda av det röstande folket. Och resultatet ska analyseras och kommenteras.

Att uppstickaren SD nu seglat upp till posten som landets näst största parti förvånar och skrämmer många. Ändå borde det vara så tydligt givet utvecklingen under de senaste åren. Vi har haft regeringar som låtit sig styras av svansen i svensk politik, små radikala partier.

Resultatet har blivit nedläggning och förstörelse av vårt generationslånga och väl fungerande energisystem. I stället har glesbygdernas folk fått se sina livsbetingelser förstörda av enorma vindkraftsparker, oftast med utländskt ägande. Skövlingen av naturområden och miljöer som är enorma, men inte syns från Rosenbad.

Våra fiskevatten har tömts med politikens goda minne, och ska nu planteras med enorma vindkraftsområden är det tänkt. Någon hänvisning till ”vetenskap och beprövad erfarenhet” erbjuds inte, däremot politiska floskler som människor sedan länge slutat tro på.

Att landets ornitologer, kustfiskets representanter och en engagerad allmänhet sedan länge varnat för utvecklingen har inte hörsammats, inte ens av den myndighet vars uppgift det är att skydda våra naturområden.

Valresultat borde vara tydliga och lätta att förstå. De utgör ett direkt facit på de gångna årens politik. Svensken är inte rasist, men ser problemen och vill se förändring.

Ämnen i artikeln

Val 2022

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt