Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-04 23:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/svenskens-ensamhet-ar-en-myt/

Insändare

Insändare. ”Svenskens ensamhet är en myt”

Foto: Jessica Gow/TT

INSÄNDARE. Det sägs att Sverige är de ensammas land och svensken ensammast i världen. Men flera studier visar att påståendena inte stämmer, skriver Jöran Rubensson, expert i utredningen om en nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre.

Under normala förhållanden är vi svenskar i ett europeiskt perspektiv inte alls särskilt ensamma. Det europeiska snittet för att ha någon nära vän att lita på i händelse av kris är 84 procent medan siffran för svenskar är hela 97 procent. 

Inte heller över tid har svenskarna blivit mer ensamma. Enligt Statistiska centralbyrån har ensamheten halverats sedan början av 1980-talet. Hela 96 procent anser sig i dag ha ett hyfsat fungerande socialt liv.

Amerikanarna däremot tycks ha blivit ett allt mer ensamt folk. På frågan hur många nära vänner man upplever sig ha blev svaret i mitten av 1980-talet tre sådana vänner. Drygt tjugo år senare svarade var fjärde person att de inte hade en enda nära vän. Kan det bero på att amerikanerna, enligt Robert Putnam, engagerar sig allt mindre i föreningslivet? 

Sverige har i jämförelse med många andra länder ett mycket aktivt föreningsliv. Det har bland annat resulterat i organisationsvana och en fallenhet att tillsammans dra i gång olika projekt – som nu, när människors liv och hälsa hotas under coronakrisen

Svenskarnas ansvarskänsla är imponerande när det kommer till frågor som hjälp med inköp till personer i riskgrupper, frivilliga som tillverkar skyddsrockar till vårdpersonal eller snabbutbildning av varslade personer för arbete inom vård och omsorg. Sådana insatser kunde knappast komma till stånd om svenska folket vore drabbat av en osynlig epidemi av ensamhet. 

Det sägs också att äldre personer är alldeles särskilt ensamma och att ensamheten dessutom ökat över tid. Men en svensk studie visar att den upplevda ensamheten legat stadigt runt 12-15 procent bland personer i åldrarna 76 år och äldre ända sedan 1990-talets början.

Hela sju av tio svenskar över 85 år har minst en nära vän. Störst andel ensamma äldre finns däremot i särskilda boenden och bland ensamboende med hemtjänst, vilket är särskilt oroväckande i dessa allvarstider. 

Trots många positiva rapporter är i synnerhet äldres förmodade ensamhet ett återkommande tema i medier. Men debatterna missar ofta att ensamhet inte är ett generellt åldersproblem.

Oavsett ålder riskerar faktorer som ökad funktionsnedsättning, ensamboende och förlust av närstående att medföra social isolering. Tyvärr är det alltför sällan som friska och socialt engagerade äldre får utrymme i medierna. 

Överdrifter till trots får frågan om ofrivillig ensamhet inte förminskas, utan ska tas på stort allvar, inte minst i den kris vi just nu befinner oss. Fokus måste riktas mot de cirka 4 procent av befolkningen över 16 år som befinner sig i ofrivillig ensamhet, särskilt unga personer upp till 25 som är mest drabbade.

Forskning visar att social isolering kan få tragiska konsekvenser som psykisk och fysisk ohälsa samt betydande risk att dö i förtid. Dessa hälsorisker kostar samhället miljardbelopp och understryker vikten av att även politiska åtgärder vidtas för att underlätta gemenskap och motverka upplevd ensamhet.

Det kan handla om att erbjuda vård- och omsorgspersonal vettiga arbetsvillkor, utveckla nya former för generationsboende samt ge bättre förutsättningar för civilsamhällets frivilligorganisationer att hjälpa de utsatta – inte minst barn och ungdomar.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt