Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-18 08:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/sverige-bor-bojkotta-os-i-peking/

INSÄNDARE

Insändare. ”Sverige bör bojkotta OS i Peking”

Sveriges ledande företrädare inom idrott och styrande politiker borde följa WTA:s exempel och se till att Sverige bojkottar de olympiska spelen i Kina med omedelbar verkan, anser insändarskribenten.
Sveriges ledande företrädare inom idrott och styrande politiker borde följa WTA:s exempel och se till att Sverige bojkottar de olympiska spelen i Kina med omedelbar verkan, anser insändarskribenten. Foto: Marianne Björklund

INSÄNDARE. Sverige väljer glatt att skicka iväg en OS-trupp till Kina. Därmed medverkar ledande företrädare inom idrott att aktivt medverka i propagandamaskineriet. Man visar att man struntar i mänskliga rättigheter. Idrotten måste gå före, skriver Karl Fredrik Mattsson.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Jag är sportintresserad, men inser samtidigt att sport inte är så viktigt. Inte om man ställer det tveksamma nöjet i att se våra svenska skidåkare återigen få stryk av en viss före detta dopad skidatlet i ett kinesiskt vinter-OS – mot det faktum att en av Hongkongs viktigaste demokratiska tidningar för en tid sedan stängdes ner av den kinesiska regimen och flera personer i tidningens ledning olagligt kastades i fängelse utan rättvis rättegång, enbart för sina åsikters skull.

Händelserna i Hongkong är dessvärre inte någon enskild händelse. Bara för några månader sedan ”försvann” Kinas mest framstående kvinnliga tennisspelare Peng Shuai plötsligt från den internationella radarn, sedan hon hade gått ut i sociala medier och berättat att hon utsatts för våldtäkt av en man i Kinas högsta politiska maktelit.

Det mest förvånande med den historien var inte försöket till nedtystning från Kinas sida, utan att den internationella tennisorganisationen Women's tennis association (WTA) reagerade kraftfullt och beslutade att omedelbart ställa in alla tävlingar i landet. Så rakryggat och hedervärt brukar sällan, eller aldrig, internationella idrottsorganisationer agera.

Sverige däremot, väljer å sin sida glatt att skicka iväg en taggad och till synes aningslös OS-trupp till Kina och beslutar sig därigenom samtidigt att aktivt medverka i propagandamaskineriet. Med beslutet att delta i OS visar man att man struntar i mänskliga rättigheter. Idrotten måste gå före.

Det sägs att sport fungerar som ett opium för folket. Jag skulle vilja vidga begreppet och påstå att vinter-OS i Kina har blivit ett opium för svensk idrottsrörelse, som väljer att fortsätta att bära helt oacceptabla skygglappar när det gäller Kinas kränkningar mot mänskliga rättigheter.

Men det är dags att rycka av dem nu, skygglapparna. Sveriges ledande företrädare inom idrott och styrande politiker borde följa WTA:s exempel och se till att Sverige bojkottar de olympiska spelen i Kina med omedelbar verkan. Vi är många som skämts å deras vägnar länge, och vi har tröttnat på det nu.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt